Vnitro chce tisíc nových policistů během jednoho roku

Praha – Ministr vnitra Martin Pecina by během jednoho roku rád přivedl k policii tisíc nových příslušníků. To je podle něj maximum, které je policie během této doby schopna zajistit. O personální a finanční situaci v bezpečnostních složkách debatoval s policejním prezidentem Martinem Červíčkem. Pro přijetí nových členů chce šéf resortu najít v rozpočtu dvě až tři miliardy navíc. Ty by kromě navýšení stavů mohly pokrýt i růst platů o tři až pět procent.

Podle Peciny chybí v rozpočtu vnitra asi osm miliard korun ročně, nicméně sám přiznává, že tolik peněz jako ministr zřejmě nestihne sehnat. „Nemůžu to dostat příští rok, to je asi nesmyslný požadavek, takže jestli se budeme bavit o dvou nebo o třech miliardách, tak to si myslím, že může být nějaký limit, který může být smysluplný,“ prohlásil Pecina. S Červíčkem se prý shodli, že ideálně by policie měla posílit až o tři tisíce míst. 

Ministr tvrdí, že je reálné ročně navýšit policejní počty o 800 až 1 000 mužů, aby posilování policie nebylo příliš spěšné a kontraproduktivní. Na úroveň 42 tisíc mužů by se tak mohla policie dostat do čtyř let. „Od roku 2005 z 47 tisíc mužů je to dnes necelých 39 tisíc. Ten propad je dramatický. Před třemi lety jsme měli nějakých 43 tisíc a mysleli jsme si, že je to to správné číslo. Dnes je situace mnohem horší,“ řekl Pecina ještě před schůzkou v ranním Studiu 6.

Ilustrační foto
Zdroj: AP/Sean Kilpatrick/ČTK

Červíček zmiňuje, že doplnit stavy by chtěl pouze v některých regionech podle aktuální bezpečnostní situace. „V konečném důsledku by mělo dojít k tomu, že posílíme konkrétní obvodní oddělení, konkrétní kriminálky, kde považujeme situaci za nejvíce rizikovou,“ podotkl policejní prezident.  

Stavy tuzemských policistů za posledních osm let klesly o osm tisíc mužů, přičemž nejrazantnější propouštění postihlo policii s vládou Petra Nečase, potažmo s ministrem vnitra Radkem Johnem v roce 2011. On sám to vysvětluje dvojím způsobem: policejní aparát a zejména policejní prezidium prý byly z časů jeho předchůdce Ivana Langera (ODS) přebujelé, škrty v rozpočtových kapitolách navíc musela ministerstva přijmout kvůli finanční krizi.

V Česku je tabulkově plánováno pro letošek 38 996 policistů. Několik set jich chybí, tuto situaci chce vnitro Jana Kubiceho vyřešit novým náborem a stěhováním policistů úředníků do terénu. V přímém výkonu služby (tzn. ne coby úředníci) aktuálně pracuje 31 385 policistů spadajících pod krajská ředitelství a 3 588 v celostátních útvarech. Na prezidiu jde o 151 lidí.

„Je to první pozitivní signál do policie, že po delším období dochází k doplňování jejího fyzického stavu,“ uvedl Červíček. Do konce roku by si přál, aby se volná tabulková místa obsadila. Dodal, že současná struktura policie by se měnit neměla. Pecina také zdůraznil, že by se chtěl zaměřit na čerpání evropských fondů či boj s extremismem.