Nečas má s Nagyovou pevný vztah, ČSSD ho chce vydat k trestnímu stíhání

Praha – Expremiér Petr Nečas přiznal v rozhovoru pro Právo, že má s bývalou šéfkou svého kabinetu Janou Nagyovou vztah. Dodal, že za Nagyovou stojí. Kvůli kauze kolem uplácení tří exposlanců včera Nečas vypovídal na policii. V Poslanecké sněmovně už leží žádost o vydání bývalého premiéra. Sociální demokraté souhlasí s jeho vydáním k trestnímu stíhání. Strany bývalé koalice naopak za někdejším premiérem stojí.

Premiér Nečas přiznal v dnešním rozhovoru pro Právo, že má s exšéfkou svého kabinetu vztah. „S Janou Nagyovou máme spolu vztah. Je to pevný vztah a jednoznačně s ním počítám i do budoucnosti. A také za ní jednoznačně stojím,“ uvedl expremiér pro Právo. 

Nečas přitom tvrdí, že údajně nevěděl o tom, že si Nagyová podle všeho objednala u vojenské rozvědky sledování jeho manželky Radky. Když mu pak ukázala fotografie, myslel si, že jsou to snímky bulváru, uvedl v rozhovoru. 

Když se dozvěděl, jak to s fotografiemi zřejmě bylo, domníval se, že jde o nedorozumění. „V prvé řadě jsem to připisoval kombinaci nedorozumění a služební horlivosti a nepochybuju o tom, že všichni, kterých se to týká, nebyli vedeni špatnými úmysly, ale chybným úsudkem,“ řekl Právu.

V Poslanecké sněmovně už leží žádost o vydání bývalého premiéra, a to kvůli kauze údajného uplácení tří exposlanců, kteří získali lukrativní posty ve státních firmách. Nečas sám nevidí důvod, proč by měl v této souvislosti o své vydání žádat. Podle ČSSD je to nepřijatelné - hlasovat bude proto pro vydání. Sociální demokracie chce, aby o tom, zda byl spáchán trestný čin, nebo ne, rozhodl soud.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl: „Myslel jsem si, že sám požádá o vydání, aby se před soudem mohl hájit. Vadí mi, pokud se tomu chce premiér vyhnout.“ Nečas ale kauzu označuje za vykonstruovaný politický proces. Podle žalobců jde o korupci. 

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková:

„ČSSD považuje snahu expremiéra Nečase účelově zpochybňovat vyšetřování kauzy Nagyová za nepřijatelnou. Vyšetření možné korupce v nejvyšších patrech ODS, stejně jako kdekoliv jinde, musí být nezávislé a nesmí podléhat žádným politickým tlakům. O tom, zda došlo k trestnému činu, či ne, musí rozhodnout soud, nikoliv Petr Nečas.“

Příští středu by měl o vydání Petra Nečase jednat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Příští týden se taky bude rozhodovat o stížnostech, které na vazbu podala většina obviněných, včetně Jany Nagyové i všech tří exposlanců.

ČSSD bude hlasovat pro vydání Petra Nečase (zdroj: ČT24)