Vietnamské prodejce drog chce Česko vydávat zpět do země

Praha - Česko chce, aby si vietnamští výrobci drog odpykali své tresty v domovské zemi. Stát chce připravovanou dohodou zatlačit na asijské velkopěstitele drog, kteří v Česku prakticky ovládli trh s marihuanou. Podle policie organizované skupiny Vietnamců stále častěji také vyrábí ve velkém metamfetamin a společně s konopím ho prodávají nejen v Česku, ale i v zahraničí, nejčastěji v Německu.

Vietnamci podle policistů ovládli v Česku obchod s marihuanou. Loni kriminalisté odhalili téměř dvě stě velkopěstíren, před deseti lety jen tři. Ročně v nich vypěstují přibližně sedm tun marihuany. Problém už řeší i vietnamská vláda. „Většina z těch, kteří v Česku žijí, jsou lidé poctiví. Ale je tu jistá část, která nerada pracuje a chce rychle zbohatnout. A ti obchodují s drogami. To chceme změnit,“ uvedl v dubnu Do Xuan Dong, velvyslanec Vietnamské socialistické republiky v ČR.

„Ministerstvo spravedlnosti vyjednává s Vietnamem mezinárodní smlouvu o předávání odsouzených. Ta by odsouzeným měla poskytnout možnost vykonat trest odnětí svobody ve státě, jehož jsou občany, a to i s ohledem na odlišné kulturní i sociální prostředí Vietnamu a České republiky,“ sdělila Štěpánka Čechová, mluvčí ministryně spravedlnosti. Kdy dohoda začne platit, záleží podle ministerstva spravedlnosti na vládě v Hanoji. Ta musí dodat podklady, bez kterých česko-vietnamskou smlouvu o vydávání odsouzených nelze uzavřít.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)