Další otrávený metanolem v nemocnici, pojišťovny začaly proplácet léčbu

Praha/Kladno - Od pátku leží v kladenské nemocnici další oběť metanolu, třiašedesátiletý muž, jeho stav je kritický. Pojišťovny začaly nemocnicím proplácet nákladnou léčbu lidí otrávených jedovatým alkoholem. Zatím jde o třináct milionů korun, peníze chtějí po vinících metanolové aféry. Celkem přišlo o život 45 lidí, více než sto jich bylo hospitalizováno.

Letošní osmou obětí otráveného alkoholu je třiašedesátiletý muž z Kladenska. Muži v pátek nebylo dobře. Šel k sousedům a zkolaboval, sousedé mu zavolali záchrannou službu. Vyšetření zjistilo, že má v krvi velmi vysokou hodnotu metylalkoholu. „Má extrémně zvýšenou hladinu metanolu v těle, případ je velmi vážný,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

Kriminalisté nyní zjišťují původ alkoholu. Zejména kvůli tomu, aby mohli varovat další lidi, kteří alkohol spolu s mužem mohli popíjet. „S největší pravděpodobností se nejedná o žádný nový zdroj, ale je to stále důsledek metanolové kauzy od podzimu loňského roku,“ dodala Zatloukalová. Podle náměstka policejního prezidenta Václava Kučery je mezi lidmi stále asi 2 000 litrů jedovatého alkoholu.

Škoda se odhaduje na 50 milionů

Pojišťovny začaly nemocnicím proplácet péči o lidi otrávené metylalkoholem. Deset dní léčby na osobu mohlo přijít až na 200 tisíc. Dar norské vlády, lék Fomepizol, pak na 150 tisíc korun. „My jsme ten lék dostali darem, jinak by ten účet byl mnohonásobně větší,“ řekl primář oddělení ARO z havířovské nemocnice Robert Bocek. Částku 13 milionů korun už pojišťovny nemocnicím proplatily. Ministerstvo zdravotnictví ale celkové škody odhaduje na 50 milionů.

„Naše zdravotní pojišťovna tyto prostředky vymáhá po těch lidech, na které je vedeno trestní řízení,“ tvrdí náměstek ředitele pro obchod a správu, RBP, Otakar Kačmar. Policie obvinila v této kauze přes 70 lidí, hlavní podezřelí jsou ve vazbě. Vyšetřování chtějí kriminalisté skončit letos v létě. Teprve pak bude možné vymáhat škodu po konkrétních vinících.