Nový občanský zákoník: Za zničenou věc plná náhrada

Praha - Lepší postavení pro ty, kterým někdo něco zničí nebo poškodí, má zajistit nový občanský zákoník. Ten říká, že u náhrady škody je potřeba zohlednit, kolik opravdu stála obnova zničené věci, i kdyby to třeba znamenalo zaplatit věc novou. A připlatí si i ten, kdo schválně zlikviduje věc, která má pro jejího majitele zvláštní význam, například jedinečnou fotku.

Ilustrační příklad: Auto Daniela Ratky naboural autobus. Nehodu Ratka sice nezavinil, v servisu ale použili některé nové díly, a pojišťovna viníka proto odmítla část nákladů opravy zaplatit. „Ačkoli jsem neudělal chybu, mám platit za to, abych auto dostal do toho stavu, ve kterém bylo zpět před tou nehodou,“ řekl Ratka. Pomohlo mu pohrozit soudem. Právě u soudů už dnes zaznívá, že lidé, kteří nic neprovedli, by neměli na cizí vinu doplácet. Nový občanský zákoník to říká rovnou. 

„Náhrada škody musí být v takové výši, aby funkcionalita té věci mohla být obnovena, a to i v případech, kdy je potřeba koupit věc novou,“ uvedl právník Karel Eliáš, hlavní autor nového občanského zákoníku. 

„Nový občanský zákoník posiluje postavení postiženého, nicméně stále mu klade na bedra to, aby jednal účelně a tu škodu zbytečně nenavyšoval,“ řekl advokát Lukáš Fládr. 

Nový občanský zákoník: za zničenou věc plná náhrada (zdroj: ČT24)

Ničitelům se podle nového kodexu prodraží, i pokud schválně zlikvidují věc, která byla pro jejího majitele jedinečná a měl ji obzvlášť rád. Třeba jedinou zachovanou rodinnou fotku. Sice má tržní cenu pár korun, pro majitele však může mít cenu tisíců. „Tam ta náhrada škody nemá zahrnout jen obecnou cenu té věci. Padesát let stará portrétní fotografie se prodává za nějakých 25 korun. Ale má poskytnout něco jako zvláštní satisfakci,“ řekl Eliáš. Bude se proto přihlížet ke konkrétním okolnostem případu a bude na poškozeném, aby prokázal, v jaké oblibě tu zničenou věc měl.      

Nový občanský zákoník má nabýt účinnosti 1. ledna 2014, sněmovna ale ještě musí přijmout jeho provozní zákony. Ty teď čekají ve sněmovně na třetí čtení. Jejich přijetí zkomplikovaly turbulence na politické scéně způsobené nedávným pádem vlády Petra Nečase; v případě, že by se sněmovna rozpustila, padly by pod stůl. Více čtěte zde.

Kodex o více než třech tisících paragrafech nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Zlepšit se má i pozice občanů, kteří trpí nějakou nemocí, například duševní poruchou. Lépe budou ochráněna i práva osob, které byly dosud zbavovány způsobilosti k právním úkonům. Rozšíří se i možnosti nakládat s vlastnictvím v rámci dědického práva.