Vydat, nebo nevydat Nečase? Politici mají jasno i bez imunitního výboru

Praha – Mandátový a imunitní výbor se bude ve středu poprvé zabývat tím, jestli doporučí vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání. Poslanci pravděpodobně požádají policii o nahlédnutí do vyšetřovacího spisu. Ať už bude stanovisko výboru jakékoliv, strany budou hlasovat podle vlastního uvážení. Pravice je rozhodnuta Nečase nevydat. Opačný názor má levice a Věci veřejné.

V Poslanecké sněmovně leží žádost o vydání bývalého premiéra kvůli kauze údajného uplácení tří exposlanců, kteří měli získat lukrativní posty ve státních firmách. Nečas sám nevidí důvod, proč by měl v této souvislosti o své vydání žádat. 

A pravice to vidí podobně. „Nikde v civilizovaném světě přidělování politických trafik, byť se to někomu nemusí líbit, není vnímáno jako trestný čin,“ říká místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Přidává se k němu i místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová: „Já budu hlasovat proti vydání. Petr Nečas nebude už kandidovat, a stíhání tak může pokračovat po skončení jeho mandátu.“ 

Levice i Věci veřejné naopak zvednou ruku pro vydání. „Je vhodné vydat poslance Nečase k trestnímu stíhání. Je to názor, který budu hájit na zasedání mandátového a imunitního výboru,“ říká předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD). 

Členové mandátového a imunitního výboru budou poprvé o vydání Nečase jednat ve středu - to by se měli dohodnout, jaké další materiály si od policie ještě vyžádají. „Předpokládám, že mezi těmito podklady bude například i trestní spis, který už státní zastupitelství přislíbilo,“ informuje Tejc. 

Jestli Petr Nečas rozšíří řady vydaných poslanců, by mělo být jasné v polovině září. Do té doby by měl své doporučení dát i mandátový a imunitní výbor.

O kom hlasovali poslanci v tomto volebním období?

  • 25. března 2011 - Poslanci nevydali Stanislava Humla (VV) k trestnímu stíhání, ač o to v projevu ve sněmovně sám požádal.
  • 30. srpna 2011 - Sněmovna vydala tehdejšího předsedu poslanců Věcí veřejných Víta Bártu a nezařazeného poslance Jaroslava Škárku (dříve VV) k trestnímu stíhání.
  • 5. června 2012 - Sněmovna potvrdila trestní stíhání bývalého středočeského hejtmana a poslance zvoleného za ČSSD Davida Ratha.
  • 12. června 2012 - Sněmovna vydala ke stíhání pro podezření z korupce poslance Otto Chaloupku (VV).
  • 11. července 2012 - Poslanci vydali k trestnímu stíhání exministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09).
  • 4. prosince 2012 - Sněmovna vydala ke stíhání poslance Romana Pekárka (zvolen za ODS, členství má pozastavené).
Vydat, nebo nevydat Nečase? (zdroj: ČT24)