Letouny CASA konečně v plné zbroji, prošly armádními zkouškami

Praha – Letouny CASA smí do bojových misí. Ministr obrany Vlastimil Picek oznámil, že v pátek 12. července byl dokončen závěrečný protokol zkoušek systému vlastní ochrany těchto strojů, které jsou nyní podle armády plně funkční. Podle původní smlouvy měl být systém ale dokončen už před dvěma lety – v červenci 2011. Picek uvedl, že za toto zpoždění náleží resortu obrany kompenzace od společnosti Omnipol, konkrétně smluvní pokuta ve výši 20 milionů korun. V současnosti vyčerpalo Česko z této částky asi třetinu.

Po třech a půl letech problémů ministerstvo obrany hlásí: Letouny CASA na potřetí prošly zkouškami a jsou připravené k boji. Podařilo se opravit systém, který slouží k ochraně letounu v nebezpečných oblastech. Jeho úkolem je detekovat a reagovat na různé způsoby ohrožení – raketou, radarem či laserem.

„Máme mimořádně funkčně zdařilý systém a já doufám, že bude využíván pro naše potřeby v případném nasazení v zahraničních operacích nebo nebezpečných prostorech,“ poznamenal šéf resortu obrany, který nyní uvažuje o možném nasazení letounů.

Vlastimil Picek, ministr obrany:

„Jsem velice rád, že mohu oznámit uzavření jedné dlouhé komplikované kapitoly našich vzdušných sil. Zkoušky systému vlastní ochrany skončily s velmi dobrými výsledky, takže v současné době má Armáda České republiky k dispozici čtyři plně funkční transportní letouny, které mohou být použity pro celé spektrum operací jak v České republice, tak v zahraničí.“

Letouny tak konečně splňují to, co bylo deklarované v kontraktu se španělským výrobcem – firmou EADS. Kompenzace ve výši zhruba 20 milionů korun ministerstvo čerpá ve formě dodávek náhradních dílů (dosud uplatnilo nárok na zhruba jednu třetinu částky) a navrácení dvou dvoumístných letounů L-159 ze Španělska v ceně více než 200 milionů korun.

Ačkoliv zprovoznění každého z nich bude stát okolo 10 milionů korun, jejich převzetím se podle odborníků výrazně zvýší výcvikové možnosti českého vojenského letectva. Zbývající tři do Španělska odeslané stroje si v minulých měsících pořídil soukromý zájemce z USA. Jde o letadla v jednomístné verzi.

Ministerstvo obrany kvůli průtahům zvažovalo i možnost odstoupit od smlouvy, nakonec se však rozhodlo jít cestou opravy a dohody o kompenzacích. Vypovězení smlouvy bylo Picka nejkrajnějším řešením – ministr poznamenal, že stroje CASA dosud pracovaly velmi spolehlivě a nalétaly více než 3 500 letových hodin. Spolehlivost letounů si pochvaloval i náčelník Generálního štábu ČR Petr Pavel.

„Konec dobrý, všechno dobré. My jsme rádi, že vojskové zkoušky systému vlastní ochrany letounů CASA dopadly tak, jak dopadly. To znamená, že jsou plně funkční pro potřeby nasazení do rizikových oblastí,“ konstatoval Pavel. Zároveň naznačil, že stroje s pasivní ochranou by mohly být v budoucnu využity například v případě „extrakce“ českých občanů z nějaké krizové oblasti.

„Ta letadla vlastně létala od prvopočátku. Problémem ale bylo to, že létala – když to trošku nadsadím – jako civilní letouny. Nefungovalo to, čím se vojenská letadla od těch civilních odlišují,“ vysvětlil v rozhovoru pro Studio ČT24 redaktor Aktuálně.cz Jan Gazdík.

„Dokončení vojskových zkoušek a schválení systému ochrany letounů CASA ještě zdaleka neznamená, že ty letouny jsou vhodné pro použití při bojových operacích,“ domnívá se zbrojní analytik serveru Česká pozice Jaroslav Štefec.

Vyšetřování předraženého nákupu trvá už rok

Armáda a ministerstvo nesklidily kritiku jen za poruchovost letounů CASA, ale hlavně za jejich předražený nákup. Policie kvůli tomu vyšetřuje exministryni obrany Vlastu Parkanovou (tehdy KDU-ČSL, dnes TOP 09) a jejího někdejšího náměstka Jiřího Staňka.

Kvůli tlaku vysoce postavených úředníků obrany měl totiž stát při nákupu prodělat až 658 milionů korun. Vyšetřování trvá už rok, policie zatím vyslechla tři desítky lidí. O vydání Parkanové k trestnímu stíhání rozhodla Poslanecká sněmovna v červenci loňského roku.

Vrchní státní zastupitelství chce kauzu uzavřít do konce roku. Pak rozhodne, jestli Vlastu Parkanovou osvobodí, nebo jí jako obžalovanou pošle k soudu. Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů.

Vydáno pod