VV chtějí po LIDEM miliony, podle Navrátilové je smlouva protiústavní

Praha - Věci veřejné dál vyzývají poslance LIDEM, kteří ze strany vystoupili, aby zaplatili peníze za porušení smlouvy o poslušnosti. Podle serveru Novinky.cz chtějí po každém sedm milionů korun. 1. místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová ale tvrdí, že je smlouva protiústavní, a žádné sankce z ní tak nehrozí: „Ten, kdo se odklonil od původní smlouvy a politiky, jsou Věci veřejné, nikoliv já.“

Na výzvě k zaplacení je podle Navrátilové uvedeno, že má být dlužná částka uhrazena do sedmi dnů od doručení přípisu. Pokud se tak nestane, navyšuje se částka každý den o zákonný úrok z prodlení: „Což je denně 1438 korun.“ Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake dostala výzvu k zaplacení poprvé už před půl rokem.

Všichni poslanci z Věcí veřejných podepsali smlouvu před volbami v roce 2010. „Smlouva popírá to, co je v ústavě, tedy že se poslanec rozhoduje podle svého vlastního vědomí a svědomí,“ tvrdí Navrátilová. Na otázku, proč smlouvu tehdy vůbec podepisovala, odpověděla, že byla tehdy v politice nováčkem. 

Navrátilová: Lituju toho, byla to velká chyba

„Myslím si, že se ani nepočítalo, že se do sněmovny dostanu. Vzhledem k tomu, že smlouvu podepisovali i zkušenější kolegové, tak jsem v tom tenkrát neviděla až tak zásadní problém… Dnes bych nic takového nepodepsala, člověk se stále učí a v politice obzvláště,“ podotkla s tím, že tehdy neměla v úmyslu z VV vystupovat, ale okolnosti ji přinutily.

Výzvu Věcí veřejných předá poslankyně svému právnímu zástupci: „Určitě se budu bránit právní cestou. Myslím, že ignorace by nebyla tím správným řešením.“ Jak budou postupovat její kolegové ale nechtěla komentovat.  

Rozhovor s Dagmar Navrátilovou (zdroj: ČT24)