Hašek podmiňuje podporu vládě vysvětlením od Fischera

Praha - Místopředseda sociální demokracie Michal Hašek jednal o možnostech podpory vlády s premiérem Jiřím Rusnokem jako soukromá osoba. Trojice podmínek, o nichž informovala Mladá fronta DNES, jsou jeho osobním názorem, nikoliv oficiálním postojem strany. Hašek požaduje uspokojivé vyřešení pochybností kolem sponzorů ministra financí Jana Fischera, plány vlády musí být v souladu s programem ČSSD a chce jistotu, že kabinet bude vládnout pouze do podzimních předčasných voleb. Podle exprezidenta Václava Klause právě Fischerovo jméno zásadně znehodnotilo Rusnokovu vládu.

„Pan Fischer by měl tuto situaci jasným a jednoznačným způsobem vysvětlit a měl by to učinit do té doby, než bude sněmovna hlasovat o důvěře vládě,“ řekl Hašek v rozhovoru pro ČT24 a dodal, že pokud se mu to nepodaří, pak by měl ještě před hlasováním o důvěře z vedení resortu odejít.

Hašek hovořil o svém, osobním názoru:

Hašek jednal podle svých slov s Rusnokem jako šéf Asociace krajů ČR především o páteční společné schůzce vlády a hejtmanů: "Pokud by se to nepovedlo z hlediska rozpuštění sněmovny, tak pak samozřejmě budeme zvažovat různé varianty, včetně varianty možné podpory Rusnokovy vlády; a hovořil jsem o podmínkách, které ovšem vidím já osobně a o kterých budeme teprve jednat v sociální demokracii… Já jsem se nevydával za toho, kdo vyjednává za sociální demokracii, ani jsem nestavěl ty podmínky jako podmínky, které by měla schválené sociální demokracie."

Klaus: Fischer ohrožuje důvěryhodnost vlády. Nemohla prý vzniknout jiná

„To poslední jméno ji zásadním způsobem, podle mého názoru, znehodnotilo,“ řekl o Rusnokově vládě Klaus. Fischer podle něj ohrožuje důvěryhodnost úřednické vlády u lidí.

Rusnokova vláda měla podle Klause jinak „dobře našlápnuto“ a nemohla vzniknout jiná. „Zeman je v tomto ohledu spíš pasivní hráč a reaguje na situaci, která vznikla,“ řekl Klaus na otázku, zda prezident Zeman jmenováním úřednické vlády proti stranami ODS, TOP 09 a LIDEM ohlášené sněmovní většině 101 hlasů nepřekročil své pravomoci.

Fischer je kritizován za financování své neúspěšné prezidentské kampaně a několik politických stran ho vyzvalo, aby vysvětlil původ peněz, které mu na účet přišly krátce předtím, než se stal ministrem. Poukazují zejména na miliony, které Fischer dostal od podnikatele v energetice Ladislava Drába.

  • Ministr financí Jan Fischer by podle prezidenta Miloše Zemana neměl utajovat informace o splacení svých dluhů z prezidentské kampaně, záleží ale na něm a premiérovi, jak se k tomu postaví: „Domnívám se, že není důvod cokoli utajovat a je užitečné být maximálně transparentní,“ dodal prezident.

Nového šéfa státní pokladny se na splacení dluhů chce na dnešním zasedání vládního kabinetu vyptat ministryně spravedlnosti Marie Benešová. „Pan premiér učiní takové kroky, aby apeloval na pana Fischera, aby to lépe vysvětlil,“ uvedla ve včerejších Událostech, komentářích.

Hašek představil podmínky podpory Rusnokově vládě (zdroj: ČT24)

Dráb pro HN: Ještě dnes dodám informace, odkud jsou peníze pro Fischera

Jan Fischer včera vyzval své sponzory, aby doložili původ milionů, které přistály na jeho účet těsně předtím, než nastoupil do čela ministerstva. Jinak hodlá peníze vrátit. Původ peněz má podle Fischera vysvětlit Štefan Havlík a taky spolumajitel energetické skupiny CE Group Ladislav Dráb, který mu dal dohromady přes čtyři miliony, z toho přes milion vložil na účet v hotovosti. Dráb pro dnešní Hospodářské noviny řekl, že ještě dnes poskytne informace, odkud peníze na Fischerův účet přišly nebo odkud byly vybrány. Podle něj se jednalo o firemní peníze, které si vyplatil jako dividendu.

A proč je vložil na Fischerův účet v hotovosti? „Protože jsem je tak měl… Kdybych věděl, co to rozpoutá, tak bych samozřejmě peníze poslal převodem z účtu na účet. To byla jediná chyba, kterou jsem udělal,“ dodal Dráb pro HN.

Jan Fischer
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Rusnok ale nečeká na zodpovězení otázek okolo financování Fischerovy kampaně, podle deníku Právo s Fischerem počítá na post místopředsedy Bezpečnostní rady státu. Návrhem by se už dnes měla zabývat vláda. 

Hašek také prohlásil, že musí být zcela jasné, jak bude vypadat programové prohlášení Rusnokovy vlády. „Pokud nebude v souladu s našimi prioritami, pak tuto vládu nepodpoříme, i kdyby byla plná sociálních demokratů s přerušeným členstvím,“ prohlásil Hašek.

Haškovy podmínky: 

  • uspokojivé vyřešení pochybností kolem Fischerových sponzorů
  • plány vlády v souladu s programem ČSSD
  • jistota, že kabinet bude vládnout pouze do podzimních předčasných voleb

Ke třetí podmínce řekl, že se jeho strana nechce vzdát možnosti předčasných voleb. „Budeme trvat na tom, aby i eventuálně po potvrzené důvěře Rusnokově vládě pokračovala jednání o rozpuštění sněmovny a vypsání nových voleb. Hlasování je možné kdykoliv opakovat,“ dodal Hašek.

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek (ČSSD)
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Poslanci budou jednat o rozpuštění sněmovny ve středu, kdy se na žádost ČSSD uskuteční mimořádná schůze sněmovny. Pokud by poslanci návrh na rozpuštění schválili, prezident by sněmovnu rozpustil a do dvou měsíců by se musely konat nové volby. Není ale pravděpodobné, že tento návrh uspěje. ODS i TOP 09 se již dříve nechaly slyšet, že pro rozpuštění sněmovny hlasovat nebudou. Pro návrh by se muselo vyslovit 120 poslanců.

Jihomoravský hejtman Hašek už minulý týden připustil, že pokud pravicové strany rozpuštění sněmovny nepodpoří, měla by sociální demokracie možnost podpory Rusnokova kabinetu znovu zvážit. Ani další místopředseda strany Lubomír Zaorálek udělení důvěry nevyloučil. V Interview ČT24 ovšem rovněž vyjádřil podmínku brzkého konání předčasných voleb.