Benešová chce stáhnout zákon o žalobcích. Ti vrcholní ho ale podporují

Praha - Ministryně spravedlnosti Marie Benešová navrhuje, aby vláda stáhla návrh zákona o státním zastupitelství. Nová norma je podle ministryně nedodělaná a musí se přepracovat. Podle ministryně by státní zastupitelství mělo mít samostatný rozpočet, což by zaručilo jeho větší nezávislost. Benešové v zákoně chybí také řešení odchodů do důchodu a výsluhy. Novela mimo jiné ruší vrchní státní zastupitelství a zavádí specializovaný protikorupční útvar. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová se stažením zákona nesouhlasí.

Nový zákon o státním zastupitelství, který měl nastavit novou strukturu státních zastupitelstev v České republice, podle mnohých zajistit jejich větší nezávislost, ministryně Benešová stáhne z Poslanecké sněmovny. Dnes o tom jednala s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a vrchními státními zástupci Lenkou Bradáčovou a Ivo Ištvanem. Benešová řekla, že zástupci justice její názor respektovali, tiskové konference po jednání se ale nezúčastnili.

„Otevřeně jsem jim řekla, že mi vadí, že nebojovali za samostatný rozpočet státního zastupitelství, což by byl prvek nezávislosti. Nebyly řešeny ani odchody do důchodu,“ uvedla Benešová. Nejlepší způsob, jak podle Benešové postupovat, je vzít zákon zpět, předělat ho, po prázdninách svolat poradu a zákon dodat do sněmovny na podzim. „Změny budou dost velké a zásadní, abychom postupovali formou pozměňovacích návrhů v Poslanecké sněmovně. Politická atmosféra není příznivá na to, aby se ve sněmovně nějak víc diskutovalo,“ řekla Benešová.

Zákon je dobrý, zní od Zemana a Bradáčové

Hlava státních zástupců Pavel Zeman ale vydal prohlášení, v němž návrh zákona i nadále podporuje a považuje ho za dobrý. Rozhodnutí Benešové ale respektuje. Se zpětvzetím zákona nesouhlasí ani Bradáčová coby prezidentka Unie státních zástupců. „Zákon se připravoval velmi pečlivě, více než dva roky, jedná se o moderní normu na pevných principech,“ napsala v tiskovém prohlášení.

Plán na stažení normy zkritizoval i předchůdce Benešové v ministerské funkci Pavel Blažek (ODS). Zákon se tím prý odloží do ztracena. „Zpětvzetí znamená jasné vítězství všech odpůrců trendů symbolizovaných osobami Lenky Bradáčové a Pavla Zemana, a to uvnitř i vně soustavy státního zastupitelství. Na tom nic nemění ani fakt, že to momentálně ani jeden z nich nemůže přiznat,“ podotkl.

Marie Benešová, ministryně spravedlnosti:

„Státní zastupitelství má historickou šanci předložit pěkný zákon, na kterém se všichni shodnou.“

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová:

„Je třeba skutečně vážně diskutovat o změně Ústavy ČR a o vyčlenění státního zastupitelství z moci výkonné a začít se zamýšlet nad tím, že by tu měla být samostatná hlava nebo samostatné ustanovení pro státní zastupitelství, a to už je změna zásadnější…“

Návrh zákona již v červnu podpořila v prvním čtení sněmovna, ale poslanci měli také k zákonu výhrady a ohlásili, že budou chtít normu upravit. Nová ministryně spravedlnosti v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka už v minulosti jako místopředsedkyně ČSSD a bývalá nejvyšší státní zástupkyně návrh zákona kritizovala. Musí se podle ní dopracovat tak, aby mohl platit dlouhodobě a byl jakousi komplexní kuchařkou pro práci státního zástupce.

„Časová prodleva pár měsíců nehraje roli. V životě státního zástupce je toho tolik, že to z pohledu budoucnosti není žádné zdržení,“ komentovala Benešová stažení zákona.

Úřad pro boj s korupcí v novém zákoně zůstane, změní se jen název

Novela zákona o státním zastupitelství počítá například s tím, že nejvyšší státní zástupce bude jmenován prezidentem na deset let bez možnosti znovujmenování. Podle návrhu by rovněž zanikla vrchní státní zastupitelství, která jsou nyní dvě - v Praze a Olomouci. Jejich agenda by přešla hlavně na nejvyšší zastupitelství.

Novela zavádí i speciální úřad pro boj s korupcí, který by vznikl při Nejvyšším státním zastupitelství. Proti tomuto úřadu se Benešová v minulosti postavila, dnes se však s představiteli zastupitelství na existenci speciálního protikorupčního úřadu shodla. Má však výhradu k názvu, neměl by to být „úřad“.  

Vydáno pod