Česku hrozí požáry. Musíme si zvykat, varují odborníci

Praha - Suché a horké počasí přináší hrozbu požárů na většině Čech a na jihu Moravy, s varováním přišli hydrometeorologové. V důsledku toho by lidé neměli v přírodě rozdělávat ohně. Výstraha platí až do odvolání v Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém a Jihomoravském kraji. Některé obce také žádají své obyvatele, aby neplýtvali vodou a nenapouštěli bazény. První srážky se očekávají až na konci týdne. Sucho přitom do budoucna bude pro stát stále větší hrozbou. Během několika desítek let by s ním mohla mít problémy většina českých obcí.

Příliv horkého a suchého počasí způsobuje vysoký tlak vzduchu od západu. Nejméně do pátku mají denní teploty stoupat k 29 stupňům Celsia a bude slunečno. „Teprve koncem týdne se mohou objevit místní přeháňky, ojediněle bouřky. Není proto zcela vyloučeno, že výstraha by mohla být v průběhu týdne rozšířena o další oblasti,“ uvedli meteorologové. Riziko šíření požárů může zvyšovat především vítr.

Podle hasičů je přitom za letními požáry nejčastěji lidská nedbalost, loni během prázdnin likvidovali 3 263 požárů. Hasiči proto upozorňují, že pokud už si táborníci rozdělávají oheň ve volné přírodě, měl by být nejméně 50 metrů od okraje lesa. Ohniště by také v žádném případě nemělo stát na louce nebo strništi. Dospělí by zároveň měli dohlédnout, aby si s ohněm nehrály děti. Obezřetně by lidé měli zacházet také s grily.

Nedoporučuje se ani využívání hořlavých látek tyopu benzínu nebo líhu. Prkatické je mít u sebe minimálně vodu nebo písek, čímž lze případné drobné rozšíření ohně uhasit. „Doporučujeme také zůstat u ohně až do té doby, dokud není skutečně dokonale vyhasnutý, důkladně zalitý vodou a tak dále,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Šetřete vodou, vybízejí některé obce

Kvůli suchu už radnice ve Stříbrné na Sokolovsku vyzvala obyvatele, aby šetřili vodou. Starosta se obává, že by chataři naplňováním bazénů mohli oslabit místní vodojem. Radnice by pak musela vodu dovážet. Začítkem června se přitom obcí přehnala povodeň. S letními teplotami se postupně začíná také zhoršovat i kvalita vody v koupalištích a přírodních nádržích. Ve středních Čechách i jinde už je na některých polích suchem rozpraskaná půda. Plodiny začínají zasychat.

  • Sucho autor: Ahn Young-joon, zdroj: ČTK/AP
  • Obilí zdroj: ČTK/PICTURE ALLIANCE/J.W.

Horká léta bez vody? Realita příštích let

Sucho přitom pro Česko bude v budoucnosti stále větší hrozbou. Podle černých scénářů meteorologů má průměrná červencová teplota z 23 stupňů vzrůst o jeden stupeň. Za šedesát let dokonce téměř o tři stupně a do roku 2099 o čtyři. „Na tom trendu rostoucí teploty se projevuje obrovské množství vlivů. Jsou to změny proudění v oceánech, biosféra, působení člověka,“ konstatoval Petr Dvořák z ČHMÚ.

Vývoj teplot nebude rovnoměrný, zpočátku se může i ochladit, pak ale převládne teplo a sucho a klima se změní. Srážky budou méně časté, o to více intenzivní a lokální. Sice bude pršet na jaře, ovšem léta budou suchá. S růstem teplot se bude vypařovat i více vody z řek i ze země. „Máme studie, které říkají, že v horizontu 20 až 50 let zhruba dvěma třetinám obcí v České republice hrozí sucho,“ obává se exministr Tomáš Chalupa. 

Podle předpovědní mapy jsou nejohroženější oblasti středních Čech a jižní Moravy. Pocítí to hlavně zemědělci. „Je potřeba se věnovat šlechtění nových genotypů, které budou mít výbavu, aby uměly hospodařit s malým množstvím vody,“ vysvětlil Václav Hlaváček z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.

I stát už začíná přemýšlet, jak následky sucha zmírnit. Řešením by mohla být třeba stavba 65 nových vodních nádrží. Jednotlivá roční období už ale nebudou taková, jak je známe dnes. Podle některých scénářů by klasická zima mohla zmizet a sníh mimo hory bude vzácný.