ČSSD: Stále platí, že Nečasova vláda stála na politické korupci

Praha - Rozhodnutí Nejvyššího soudu o tom, že dva exposlanci za ODS nebudou souzeni, podle ČSSD nic nemění na tom, že se jednalo o politickou korupci. S tím nesouhlasí předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, podle niž toto jednání sice bylo za etickou hranicí, ovšem nikdy o něm neuvažovala jako o korupčním. Zdůraznila, že se možná jedná o vážné pochybení olomouckého státního zastupitelství. Podle předsedy Ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Stanislava Polčáka (TOP 09) jde o zásadní zlom v kauze, a advokáti tak odvedli velmi dobrý kus práce.

Místopředseda STAN Polčák rozhodnutí soudu považuje za prohru olomouckého státního zástupce Ivo Ištvana a ani v této situaci nepřipouští návrat vlády Petra Nečase (ODS) do funkce: „Nám vadilo zneužití kontrarozvědky. Tyto kauzy byly etického charakteru a ty nevedly k pádu Petra Nečase,“ komentoval situaci pro ČT24.

Současné rozhodnutí Nejvyššího soudu tak podle Polčáka jen potvrdilo názor TOP 09 a STAN. Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska musí po rozhodnutí soudu, že exposlanci ODS nebudou souzeni, někdo nést odpovědnost za morální a finanční náklady vazby. „Beru to na vědomí jako rozhodnutí Nejvyššího soudu. Jen pevně doufám, že někdo bude volán k odpovědnosti za náklady, které s sebou ta vazba a náhrady za ni, které zcela jistě budou vymáhány, ponese,“ řekl Kalousek v první reakci.

Na další politický vývoj podle něj rozhodnutí vliv mít nebude. „Mělo by to znamenat, že to nesmí být zameteno pod koberec. Pokud byli výrazně poškozeni a na své svobodě omezováni lidé, kteří nesmějí být stíháni. A myslím, že u těchto dvou jmen to neskončí, tak někdo za tuto zvůli musí nést odpovědnost,“ dodal.

Miroslava Němcová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Němcová: Jde o závažné pochybení, stalo se příliš mnoho nevratných kroků

I podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové je vina zřejmě na straně olomouckého státního zastupitelství. „Já z toho vyvozuji, že Ivo Ištvan a jeho tým nekonali správně,“ zdůraznila Němcová. Stalo se podle ní již příliš mnoho nevratných kroků a je nutné důkladně vyhodnotit další postup. „Pakliže takovýto rozsudek Nejvyšší soud učinil, tak zde muselo jít o poměrně závažné pochybení orgánů činných v trestním řízení doposud v těch úkonech, které konaly,“ uvedla.

Na druhou stranu je ale přesvědčena, že o korupční jednání se v případě tří exposlanců nejednalo. „Jde o dohody, které možná mnohým nevoní a které jsou pro mě za etickou hranicí, ale rozhodně jsem o nich nikdy neuvažovala jako o korupci,“ dodala.

Podle Martina Kuby je pro demokracii nutné, aby - stejně jako veřejnost čeká odpovědnost od politiků - se také orgány činné v trestním řízení naučily nést odpovědnost za své chybné kroky. Nynější lídr ODS připomněl, že tyto instituce mohou velmi hrubě zasáhnout do životů lidí, ať už vazbou či dlouhodobým mediálním poškozením jejich dobrého jména. Marek Benda (ODS) se domnívá, že by Ivo Ištván měl rezignovat minimálně kvůli teatrálnosti celé akce.

Tejc: Poslanci možná nebudou stíháni vůbec

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc tvrdí, že možné uniknutí Marka Šnajdra a Petra Tluchoře od soudního procesu kvůli platnému období imunity nijak nesnižuje provinění vlády. Bez ohledu na to, jestli dvojice exposlanců bude nakonec souzena, byl pád vlády prý oprávněný. „To, že někdo není nakonec stíhán, ještě neznamená, že se nedopouštěl páchání trestné činnosti a že není jasný důvod, aby z toho nebyly vyvozeny politické důsledky, tedy odchod vlády Petra Nečase. V tomto smyslu si myslím, že se nic nezměnilo. To, že poslanci nemusí být nakonec vůbec stíháni, to je věc druhá,“ uvedl Tejc.  

Soud se podle něj zřejmě rozhodl obdobně jako v případě poslance Bárty. „Ten se také vyhnul trestnímu stíhání tím, že se odkázal na imunitu, a v tomto smyslu není to rozhodnutí úplně překvapivé. Na straně druhé to neznamená, že by se nepáchala trestná činnost,“ dodal Tejc. Je zároveň přesvědčen, že i přes rozhodnutí Nejvyššího soudu by měl být k trestnímu stíhání vydán expremiér Petr Nečas.

Pro soud ale bude podstatné, zda jeho údajnou trestnou činnost bude posuzovat jako čin předsedy vlády, nebo poslance. „Jako předseda vlády totiž imunitu jako takovou nemá,“ připomněl šéf poslanců ČSSD. „Toto rozhodnutí rozhodně není žádným vyviněním Petra Nečase jako takového, ten zůstává vinen za politickou korupci, za to, co se dělo v naší zemi, ať už to tedy bude, nebo nebude stíháno, protože je evidentní, že se o politickou korupci jednalo,“ dodal předseda klubu největší parlamentní strany.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je pak dnešní rozhodnutí Nejvyššího soudu vlastně vedlejší. „Chování pana Šnajdra, Tluchoře a především chování premiéra vyvolalo krizi, která smetla vládu a která trvá a je nutnost ji řešit. Jestli bude pokračovat toto trestní stíhání, na tom moc nemění,“ uvedl.

Šéf komunistů Filip není překvapen

Předseda KSČM Vojtěch Filip není rozhodnutím soudu překvapen. „Překvapivé je jen to, jak rychle se někteří lidé domohou svého práva,“ konstatoval. „Kdyby to platilo pro všechny, je to zpráva potěšující, že to platí jen pro někoho, je smutné pro Českou republiku.“

Podle LIDEM je dnešní rozhodnutí projevem nezávislosti. „Jsem rád, že Nejvyšší soud takto rozhodl, prokázal nezávislost - i na mediálním tlaku, protože společenská poptávka byla velká,“ uvedl poslanec Viktor Paggio.

Rusnok: Rozhodnutí soudu naprosto respektujeme

K celému případu se vyjádřil i premiér Jiří Rusnok. "Soudní moc je v naší zemi nezávislá. Žádné kauzy stále živé v trestní řízení nám jako ústavním činitelům exekutivní moci nepřísluší komentovat – a jaké je komentovat nebudu.“

Nejvyšší soud výrazně zasáhl do kauzy, která předcházela pádu Nečasovy vlády. Exposlance Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, tedy policie a státních zástupců. Oba někdejší zákonodárci čelili obvinění, že výměnou za složení mandátů přijali místa v dozorčích radách státních podniků. Díky tomu Nečasův kabinet před časem přežil klíčové hlasování.