Němcová: Ráda povedu ODS do příštích voleb

Praha –  Miroslava Němcová by se ráda ujala postu předsedkyně ODS a stranu by chtěla vést do příštích voleb. Uvedla to v pořadu Interview ČT24. Argumentem, který podle ní hraje silnou roli v tom, že by přijala post předsedkyně strany, byla podpora ODS pro nominaci na pozici možné premiérky.

„Byla bych ráda předsedkyní strany, ale musíme se o tom ještě bavit, jsme teprve na začátku,“ podotkla Němcová. V čele ODS by ji rád viděl také úřadující šéf strany Martin Kuba. Na volebním kongresu, který se má konat příští rok, ji osobně podpoří. „Já osobně budu podporovat, aby se volebním lídrem pro volby 2014 stala paní Miroslava Němcová. Považuji to za ideální řešení. Takto by ODS měla vstupovat do voleb v roce 2014,“ uvedl pro server iDNES.cz.

Němcová v pořadu Interview ČT24 také reagovala na to, že exposlanci Šnajdr, Tluchoř a Fuksa budou propuštěni na svobodu. Posílilo to prý její přesvědčení, že je třeba usilovat o složení vlády s podporou sto jednoho poslance. „Jsem přesvědčena, že je to legitimní požadavek,“ dodala. Dává to podle ní smysl jak ve vztahu k ústavě, tak ve vztahu k minulosti i budoucnosti. „Z tohoto pohledu jsem si jistá, že máme usilovat o moji vládu,“ dodala.

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil:

„V tuto chvíli nevidíme důvod, proč bychom měli podpořit rozpuštění Poslanecké sněmovny. Doufáme, že pan prezident v dalším kole při druhém pokusu se zachová více státotvorně a vybere takového politika jako premiéra, který bude mít šanci sestavit vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny. A to je pro nás právě Miroslava Němcová.“

Zemanovo jednání je podle Němcové obejitím sněmovny

Do studia ČT24 přinesla zároveň listiny obsahující podpisy všech sto jedna poslanců, kteří by vládu Miroslavy Němcové podpořili. O ty ale prezident Miloš Zeman při prvních jednáních v Lánech nejevil zájem. Podle Němcové to bylo proto, že měl již předem s Rusnokem předjednán vznik nové vlády. „Toto je flagrantní obejití sněmovny ve chvíli, kdy se zde rýsuje sněmovní řešení. Nemyslím si, že je dobré pro život v parlamentní republice, aby právě prezident jako nejvyšší ústavní činitel Parlament obcházel. To považuji za velkou chybu a není s ničím srovnatelná v minulosti,“ podotkla.

Miroslava Němcová a členové grémia ODS
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Z dnešního jednání ODS, TOP 09 a LIDEM vyplynulo, že strany chtějí vytvořit společné programové prohlášení obsahující priority, kterých by společně chtěly dosáhnout. Měly by je podle Němcové oznámit v horizontu dvou až tří týdnů. „Budeme schopni předstoupit s dokumentem toho, co jsme schopni udělat do případného termínu řádných voleb,“ uvedla.

Miroslava Němcová:

„Stojedničková koalice trvá pro vládu, nejen pouze pro mě v jejím čele. Trvá také proto, že nebude vyslovena důvěra vládě Jiřího Rusnoka. To jsou jednoznačné závěry z dnešního jednání.“

O programu schůze by se zítra vůbec hlasovat nemuselo

Existuje také možnost, že před zítřejším hlasováním o rozpuštění sněmovny poslanci neschválí program schůze, a tím pádem k samotnému hlasování ani nedojde. Němcová ale zdůraznila, že bude požadovat, aby se o programu schůze vůbec nehlasovalo. „Jak parlamentní institut, tak sněmovní legislativa se kloní k tomu, že o programu by se v tomto případě hlasovat nemělo,“ uvedla.  

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)