Exposlanci Fuksa, Šnajdr a Tluchoř opustili vazební věznici

Ostrava - Tři bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa se včera večer dostali z vazby na svobodu. Ve věznicích byli kvůli podezření z politické korupce. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu je ale v době, kdy ve sněmovně uzavřeli politickou dohodu o složení mandátu, chránila poslanecká imunita.

Zvrat v kauze, která stála mimo jiné za pádem vlády Petra Nečase. Bývalí poslanci použili stejnou námitku, s jakou loni uspěl předseda Věcí veřejných Vít Bárta v kauze údajného uplácení svých spolustraníků.

„Byl to nejdelší měsíc mého života. Nedobrovolně jsem se stal pokusným králíkem státního zástupce (Ivo) Ištvana,“ řekl Fuksa novinářům po opuštění vězení a označil své obvinění za nesmyslné. „Personál se choval korektně, ale prostředí je katastrofální. Hlady se tam netrpí,“ řekl k poměrům ve věznici.

Nejvyšší soud všem třem doručil rozhodnutí, podle kterého se tito poslanci vyjímají z pravomocí orgánu činným v trestním řízení. Vazbu proto opustili.

Marek Šnajdr hned po propuštění poděkoval své rodině i právníkům, stejně jako zaměstnancům věznice. „Myslím, že Českou republiku musí čekat diskuze o roli některých aktérů orgánů činných v trestním řízení v této pseudokauze,“ dodal.

Tluchoř, stejně jako Fuksa se Šnajdrem poděkoval zaměstnacům vězeňské služby za korektní chování. „Potřebuji trochu prostoru se oklepat, pak se k dalším věcem vyjádřím,“ doplnil Tluchoř, na kterého čekala před věznicí manželka. „Především chci poděkovat nezávislému soudu, který mi umožní uchovat si víru v ČR jako právní stát,“ řekl novinářům po opuštění věznice Tluchoř, pro kterého prý byly nejhorší okamžiky po zatčení policií a první minuty v cele předběžného zadržení.

Někdejší zákonodárci čelili obvinění, že výměnou za složení mandátů přijali místa v dozorčích radách státních podniků. Díky jejich odchodu ze sněmovny mohla vláda premiéra Petra Nečase schválit zvýšení DPH pro letošní rok, se kterým předseda vlády spojil i hlasování o důvěře kabinetu.

PŘÍPAD TŘÍ REBELŮ: Skupinu rebelů v občanské demokracii tvořili Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř; loni na podzim komplikovali vládní záměr zvýšit DPH, když odmítali zvednout ruku pro daňový balíček ministra financí Miroslava Kalouska. Zaštiťovali se tehdy slovy o dodržování programové čistoty ODS a opírali se mj. o autoritu tehdejšího prezidenta Václava Klause, který záměr Nečasova kabinetu rovněž kritizoval. Vláda se tak vystavila hrozbě svého pádu, protože premiér Petr Nečas spojil hlasování o daňových změnách s hlasováním o důvěře celému kabinetu.

Poté, co rebel Fuksa na dušičkovém kongresu ODS neúspěšně vyzval Nečase k boji o předsednické křeslo, se všichni tři rebelové svého poslaneckého mandátu vzdali, a sněmovna díky tomu daňové změny odsouhlasila. Fuksa obdržel post v Českém Aeroholdingu, Šnajdr se pak stal členem a později i předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Tluchoř měl zamířit do orgánů ČEZu.

Z rozhodnutí Nejvyššího soudu vyplývá, že za výkon poslaneckého mandátu, který chrání imunita, je třeba považovat i různé politické dohody, kompromisy či politická rozhodnutí. „Své výroky a své jednání prováděli na půdě Poslanecké sněmovny jako poslanci,“ uvedl v Událostech mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Vydáno pod