Zaorálek: Projev Nečase byl zneužitím funkce ústavního činitele

Praha - Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek považuje odpolední výstup expremiéra Petra Nečase a jeho výroky vůči vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi za skandální. Podle Zaorálka byl projev Nečase zneužitím funkce ústavního činitele. „Pokládám za nepřípustné, aby představitelé ODS Marek Benda nebo Petr Nečas poměrně velmi brutálním způsobem začali napadat policii a státní zastupitelství, mluvit o kárném řízení a podobně,“ uvedl již dříve Zaorálek s tím, že toto jednání ohrožuje princip právního státu.

Nečas dnes na své odpolední TK uvedl, že vrchní státní zástupce Ivo Ištvan přivedl „tuto zemi za hranici politické krize a na hranu ústavní krize“. Kauzu označil jako „Ištvangate“. Kauzu Nagyová a poslaneckých trafik podle něj provázely manipulace ze strany žalobců i soudců. Média by se měla ptát, komu slouží, uvedl.

Lubomír Zaorálek výroky expremiéra Nečase označil za skandální. „Jak může s tím vším na krku vystupovat a tvrdit, že pan Ištvan způsobil krizi? (…) Jestli tu někdo způsobil krizi, tak to byla vláda Petra Nečase,“ uvedl. „Doporučil bych mu, ať ze sněmovny odejde. Takhle se přece nemůže chovat,“ dodal Zaorálek. Ten už dříve uvedl, že je podle něj nemožné, aby se ústavní činitel snažil takovýmto způsobem ovlivnit řízení ve věcech, které se ho bezprostředně týkají a kde je v konfliktu zájmu. Podobný způsob zasahování do justice a policie je podle něj ohrožováním principu právního státu. 

Ke kritice Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se přidal i Benda

„Jsem překvapen bohorovností, s jakou to bere pan Ištvan, který má pocit, že bude pokračovat ve svých hrátkách. Čekal bych, že dnes večer bude rezignovat. (…) Za tento puč státních zástupců někdo musí nést zodpovědnost,“ uvedl Benda s tím, že Ištvan by měl rezignovat „minimálně za neuvěřitelnou teatrálnost celé akce“.

Vyjádření Petra Nečase po rozhodnutí Nejvyššího soudu:

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu jednoznačně potvrzují má páteční slova, že se ze strany státního zastupitelství jedná o svévoli a vykonstruovaný proces. Celá kauza musí být rozhodnutím nejvyššího státního zástupce okamžitě odejmuta Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, které není schopno postupovat objektivně. Jsem přesvědčen, že ministryně spravedlnosti musí dát okamžitě návrh na kárné řízení proti státním zástupcům panu Ivo Ištvanovi a panu Rostislavu Bajgerovi. Osobně si myslím, že jsou-li pan Ištvan a pan Bajger čestní muži, okamžitě rezignují na své funkce.“

Zaorálek: Od vykládání ústavy je tady Ústavní soud

Zaorálek také reagoval na rozhodnutí Nejvyššího soudu, které označil za problematické. „Kladu si otázku, jestli Nejvyššímu soudu přísluší, aby vykládal ústavu. Každému je jasné, že od vykládání ústavy je tady Ústavní soud,“ prohlásil místopředseda sněmovny i ČSSD. Podle něj NS ODS pokropil živou vodou. Zaorálek zároveň uvedl, že by jej zajímalo, zda by Ústavní soud termín „projev poslance“ vyložil také tak široce jako Nejvyšší soud. „Mám o tom velké pochyby. Mám velké obavy, pokud se takovéto věci dějí, co tím vlastně pánové na Nejvyšším soudu způsobili. Tahle věc je velmi podivná,“ poznamenal.

Zaorálek připomněl článek 27 Ústavy ČR, jenž hovoří o nestíhatelnosti poslanců za jejich projevy učiněné ve sněmovně a Listina základních práv v článku 17 definuje, co to takový „projev“ je. „Je tam napsáno: Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem jako i svobodně vykládat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace,“ připomněl.