Kontroverzní výroky politiků III. – k politickým protivníkům

Praha – Ostré výroky politiků se nevyhýbají ani přirovnáním ke krajním situacím v dějinách. Naposledy tak zaujal Karel Schwarzenberg (TOP 09) v rakouském deníku Kleine Zeitung, který k akcím prezidenta k současné vládní situaci uvedl, že „tuto čistě formální interpretaci ústavy už v minulosti jednou využily různé vlády, aby se dostaly k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu“. Odkázal tak na nacistické a komunistické převzetí moci, ke kterému činy Miloše Zemana přirovnal. Slovními útoky na politické protivníky, které se často opírají o historické podobnosti, seriál o nejzajímavějších výrocích politiků uzavíráme.

Petr Nečas (ODS) jako premiér

„Že se jedná o falešné esemesky, jsem pochopil v okamžiku, kdy mně přišla esemeska od Miroslava Kalouska a vyzývala mě k morální obrodě.“ (o falešných SMS, které posílala skupina Ztohoven)

David Rath jako poslanec za ČSSD

„To byla taková servilita médií vůči Mirku Topolánkovi a této vládě, kterou já si naposledy pamatuju, když tady byl generální tajemník Gustáv Husák.“ (vysvětlení, že za klesající oblibu sociálních demokratů u voličů mohou média)

Miloš Zeman jako předseda ČSSD

„Budeme si své stranické knížky vázat do kůže členů ODS…“ (Tehdejší předseda ČSSD po volbách, které strana vyhrála. Odkazoval tak na praktiky nacistů, kteří měli během druhé světové války vázat knihy nebo vyrábět jiné předměty z kůže obětí holocaustu.)

Miroslav Kalousek (TOP 09) jako ministr financí

„Nakonec bychom si všichni mohli vyplatit debilné a jít se oběsit, aby to za nás dělal někdo chytřejší.“ (Kalousek odmítal šrotovné)

Jiří Dolejš, poslanec za KSČM

„Vláda žije i nadále v jakémsi podivném kalouskovském fiskálním matrixu, kdy je mimo realitu.“

Vít Bárta, předseda VV

„Začíná oblíbený Divoký západ, kde nejsilnějším kovbojem, kterého máme na hřišti, je Miroslav Kalousek. Ten ví, kde je to zlato.“

Daniel Korte, poslanec za TOP 09

„Dámy a pánové, my tady ve sněmovně propadáme jednomu bludu. Potkáváme komunisty, oni jsou čistě oblečení, oni jsou zdraví, oni jedí příborem. A my propadáme bludu, že jsou to normální lidé. Z toho, co tady slyšíme, víme, že tomu tak není.“

Václav Klaus jako poslanec za ODS

„Myslím, že nesmírně stranický a stranící prezident byl Václav Havel. A skoro mám pocit, že nikdo, kdo by se tolik chtěl vměšovat do politického života, už po něm v historii naší země ani nebude.“

Podle politologa Jana Kubáčka současná česká společnost čelí určité „berlusconizaci“ politiky, tedy propojování politického a mediálního světa. S tím se mění jazyk i témata. „Divoké exkurzi do české politiky, příměry ke Gottwaldovi, Hitlerovi a nástupu moci, i to jsou projevy bulvarizace a skandalizace za každou cenu,“ říká. Dodává, že je to dnešní způsob dělání politiky a je vlastní jak celostátním politikům, tak i regionálním.