Tableta místo chemoterapie - nová pomoc pro pacienty s rakovinou kůže

Praha - Pacienti s rakovinou kůže mají novou možnost v její léčbě. Místo chemoterapie jsou pro české pacienty nově dostupné i tablety. Lék prodlužuje život lidem s pokročilým stádiem nemoci, u kterých už se nádory rozšířily po těle. Zhoubným melanomem ročně onemocní přes dva tisíce lidí.

Pacientům s pokročilou fází nemoci dosud pomáhala jen chemoterapie. „Tablety jsou určeny pro pacienty, kteří už mají založena dceřiná ložiska například v mozku, v játrech, plicích a podobně,“ uvedl Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky. Musejí mít ovšem potřebnou genetickou výbavu, se kterou si přípravek dokáže poradit.

Rychlejší účinek a na delší dobu

„Je to asi polovina, padesát až šedesát procent lidí s generalizovaným maligním melanomem, kteří nesou tuto mutaci,“ uvedla Michaela Fridrichová z Ústavu radiační onkologie v Nemocnici Na Bulovce. Těmto pacientům pak tablety mohou pomoci rychleji a na delší dobu než běžná léčba.

Nádory přitom mnohdy vznikají nenápadně. V případě paní Jany, které nový lék také pomáhá, jej odhalil až rentgen, na který šla kvůli bolestem břicha. Znaménko bylo přitom nenápadné a pacientka se navíc před sluníčkem chránila. Na rozdíl od klasické chemoterapie dokáže nový lék nádory zcela zničit a pacienti navíc nemusejí trávit hodiny na infuzích.

Lék hradí zdravotní pojišťovny

„Pro klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny bude tento přípravek dostupný ve všech třinácti komplexních onkologických centrech na území celé republiky a dále na třech dermatologických klinikách,“ uvedl Oldřich Tichý, mluvčí VZP. Léčba jednoho pacienta vyjde na 2,5 milionu korun. Celkově vydá VZP za léčbu melanomů ročně 170 milionů.

Nový lék pro pacienty s rakovinou kůže (zdroj: ČT24)