Jednání o podpoře vlády zahájil Rusnok schůzkou s KSČM

Praha - Premiér Jiří Rusnok dnes začal jednání se stranami o podpoře vlády setkáním s KSČM. Na schůzce v prostorách Poslanecké sněmovny se s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem a šéfem poslaneckého klubu strany Pavlem Kováčikem dohodli, že na příštím jednání poslaneckého klubu strany premiér představí hlavní teze chystaného programového prohlášení. Schůzky s jednotlivými stranami v nejbližší době zahájí i Miloš Zeman. Pozvání už dostala ODS i TOP 09 a Starostové. Prezident chce se stranami jednat o možné podpoře Rusnokovy vlády.

„To nebylo o požadavcích, to bylo o vidění situace,“ uvedl po schůzce Rusnok. S žádostí o důvěru Rusnok zřejmě před poslance předstoupí na začátku srpna.

Filip odmítl nyní říct, jak se při hlasování o důvěře komunisté zachovají, záležet podle něj bude na postoji vlády vyjádřeném v programovém prohlášení. Ještě před hlasováním poslanců se 2. srpna sejde Výkonný výbor KSČM, který dá „politické stanovisko“ pro poslanecký klub, uvedl předseda strany. Je však přesvědčen, že komunistický poslanecký klub bude při hlasování jednotný.

Tématem schůzky bylo i působení Jana Fischera ve vládě

Rusnok dnes podotkl, že s komunisty sdílí priority, jako je snaha o proinvestiční rozpočet či snaha o kvalitní podobu čerpání peněz z evropských fondů. Filip uvedl, že jeho spolustraníky zajímá také otázka postoje vlády k sociálnímu systému. „My oceňujeme zvýšení minimální mzdy a takové kroky podporujeme,“ dodal.

Podle Filipa bylo tématem schůzky také působení neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Fischera ve funkci vicepremiéra a ministra financí. Fischer v době, kdy byl do vlády nominován, náhle oznámil splacení svých milionových dluhů z neúspěšné prezidentské kampaně. Filip uvedl, že Rusnok situaci kolem Fischera vnímá jako problém důvěryhodnosti vlády a „bude o tom s Janem Fischerem ještě jednat“. Rusnok nevyloučil, že se ještě při nynějším jednání sněmovny sejde také se zástupci některých dalších politických stran.

Na případná jednání o podpoře vlády Rusnoka se připravuje i ČSSD

Na jednání s premiérem Rusnokem se připravuje i ČSSD. Rozhodnutí, zda kabinet podpoří, vydá strana zřejmě až krátce před srpnovým hlasováním sněmovny, uvedl to místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v Interview ČT24. O konkrétních podmínkách ČSSD s premiérem Rusnokem zatím nevyjednávala, mohly by ale mezi ně patřit návrhy místopředsedy strany Michala Haška. Ten jako jednu z podmínek uvedl vysvětlení financování Fischerovy prezidentské kampaně.

Jan Fischer převzal od Miroslava Kalouska ministerstvo financí
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Zeman si na Hrad pozve všechny strany, co mají sněmovní klub

Schůzky s jednotlivými stranami v nejbližší době zahájí i Miloš Zeman. Pozvání na Hrad už dostala ODS. Prezident chce se stranami jednat o možné podpoře Rusnokovy vlády. Na Hrad dostanou pozvánku všechny strany, které mají svůj klub v Poslanecké sněmovně. Nemusí mezi nimi tedy být strana LIDEM. „Já bych nechtěl říkat definitivum, že si je nepozveme. Úkol pro mě jako pro kancléře zněl naplánovat schůzky se všemi předsedy poslaneckých klubů. Není vyloučeno, že poté vznikne prostor setkat se s někým ze zástupců ze strany LIDEM,“ uvedl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář (SPOZ).

Zástupci klubu TOP 09 a Starostové by měli za Zemanem do Lán zamířit hned v pondělí, uvedl šéf klubu Petr Gazdík. Šéf klubu občanských demokratů Marek Benda řekl, že s Rusnokem žádné jednání o možné podpoře vlády domluvené není, ale pozvání od prezidenta už má. „Počítám s tím, že se s ním na základě jeho výzvy příští týden setkám,“ poznamenal. Kdy by se setkání mohlo konat, neřekl. S KSČM je schůzka naplánovaná na úterní dopoledne.

Vydáno pod