Zeman se ohrazuje proti osobním útokům. Za Ištvanem stojí i Unie státních zástupců

Praha – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se zastal svých podřízených i policistů v souvislosti s útoky na jejich adresu kvůli kauze Jany Nagyové a exposlanců ODS. Podle jeho slov pro ČT už některé výroky politiků překračují hranici. Sice chápe, že kauza, která se týká i politiků, vzbuzuje určitou veřejnou polemiku, nicméně se ohrazuje proti osobním útokům proti státním zástupcům a proti policistům. Proti kritice žalobce Ištvana ze strany politiků se ohradila i Unie státních zástupců. Kritika má být prý věcná a nesmí žalobce osobně napadat. Výzvu k odstoupení dnes v rozhovoru pro ČT odmítl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Dříve se stejně vyjádřil i Ivo Ištvan.

Kdy bude stížnostní řízení ukončeno, lze těžko odhadnout, v podobných kauzách trvá v řádu týdnů, řekl Zeman v rozhovoru pro ČT a připomněl, že při rozhodování musejí vzít v úvahu i nejnovější usnesení Nejvyššího soudu. Osobně nemá vůbec žádnou obavu, že by systém státního zastupitelství v ČR nějakým způsobem mohl podlehnout politickým tlakům. Aktuální vývoj v kauze nechtěl komentovat.

Po vyvození osobní odpovědnosti volají hlavně politici bývalé vládní koalice. „Státní zástupci vstoupili na území moci, která jim nepatří,“ tvrdí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.  Podle expremiéra Petra Nečase nemá celá tato operace, včetně vazby, žádný vyšetřovací charakter. Hovoří dokonce o brutální nátlakové metodě.

Policisté a státní zástupci, kteří kauzu kolem Jany Nagové vyšetřují, čelí podle internetového deníku Insider 27 trestním oznámením. Oznámení měli podat advokáti lidí vyšetřovaných či prověřovaných v rámci kauzy. Vyšetřovatelé proto údajně musí průběžně vysvětlovat svůj postup Generální inspekci bezpečnostních sborů, což zdržuje práci na případu.

Šlachta pochybení odmítá

Šéf olomouckých žalobců rezignovat nehodlá a žádné pochybení nepřipouští ani šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, který celou kauzu vyšetřuje. „Já nemyslím, že bychom dělali něco nezákonného a dojde doba, že budeme moci každý krok obhájit,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Co se týká rozhodnutí o stížnosti. Jak to vidíte časově, už nad tím pracujete?

„Na rozhodování o stížnostech obviněných do zahájení trestního stíhání pracujeme, před dvěma dny jsme dostali poslední odůvodnění. Těžko odhadnout, kdy rozhodnutí o stížnostech bude. Ještě musím poznamenat to, že při stížnostním řízení musíme vzít v úvahu i nejnovější usnesení Nejvyššího soudu.“

Co se týká podobných kauz, jak dlouho to trvá?

„Záleží to na té které kauze, lze říci, že u komplexních kauz - a tuto kauzu bych nazval komplexní kauzou - to stížnostní řízení je v řádech týdnů.“

V rámci této věci se může rozhodovat i delegace, tzn. to, jestli se vyhoví i stížnostem, aby ta věc byla odňata olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství?

„V rámci stížnostního řízení se budeme zabývat všemi námitkami, které jsou v těch stížnostech uvedeny, to znamená i touto námitkou.“

Námitku, aby se kauzou nezabývalo vrchní státní zastupitelství v Olomouci, jste už zaznamenal? Máte už na to nějaký názor?

„Zatím jsem ji zaznamenal v médiích, musím se podívat, zda je obsažena v nějaké písemné formě. Vím, že tuto námitku médiím sděloval pan doktor Nečas.“

Myslíte si, že je důvod, aby ta věc byla odňata Olomouci?

„Já se k tomu nyní nebudu vyjadřovat. Zároveň musím říct, že tím, že běží stížnostní řízení, se vůbec nemůžu vyjadřovat jednak k meritu věci, podstatě věci, a nebudu se vyjadřovat ani k dalšímu procesnímu postupu. Jenom naznačím, co je možné podle trestního řádu, poněvadž jinak se vystavuji tomu, že by mohla být namítnuta moje podjatost.“

Objevily se útoky na pana doktora Ištvána, že by měl rezignovat. Tam vidíte nějaký důvod?

„Vycházím z toho, že se jedná o velice závažnou kauzu, kterou jsme tady za posledních 24 let neměli. Je to kauza, která hýbe veřejným prostorem. Chápu, že vzbuzuje i určitou veřejnou polemiku a myslím si, že určitá obecná kritika orgánů činných v trestním řízení není vůbec na škodu. Nicméně bych se chtěl ohradit proti osobním útokům proti státním zástupcům a proti policistům.“

Objevily se názory, že tady je určitá skupina státních zástupců, kteří hýbou politickým systémem a že to je pro demokracii nebezpečná věc. Jak tu věc vnímáte?

„Je to určitý komentář, který je možné říci, nicméně určité výzvy k odstoupení toho kterého státního zástupce nebo policisty bych zatím celkem nevnímal. Myslím si, že je nutné se nejdřív s tou kauzou seznámit a v rámci rozhodování budu i přezkoumávat postup olomouckého státního zastupitelství.“

Myslíte si, že je běžnou součásti obhajoby i to, že se namítá nejen podjatost, ale i to že státní zástupce překročil své pravomoci?

„Kauza hýbe veřejným prostorem a je tedy logické, že se k tomu vyjadřuje spousta lidí. Tím že do té kauzy jsou zahrnuti, řekněme, politici, tak je asi logické, že se k tomu vyjadřují politici.“

Je ten systém státního zastupitelství v ČR na takové úrovni, že dokáže čelit politickým tlakům?

„Přirozeně, tam já nemám vůbec žádnou obavu.“

Šéf žalobců začal řešit stížnosti obviněných proti trestnímu stíhání už před dvěma dny. Avizoval, že dobrat se nějakého závěru v celé věci mu vzhledem k její složitosti potrvá týden až dva. V rámci svého rozhodnutí se rovněž hodlá vypořádat s námitkami politiků proti dozoru vrchního státního zastupitelství v Olomouci pod vedením Ivo Ištvana.

O stížnostech na vazbu obviněných v kauze Nagyová rozhodne ostravský krajský soud v pátek dopoledne, uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová. Jeho senát se dnes ještě seznamoval se spisem. Na rozhodnutí si soud vyčlenil hned dva dny, ten dnešní a pátek.

V posledních dnech, především po vyjmutí třech bývalých poslanců ODS z pravomoci státních zástupců a policistů Nejvyšším soudem, se z řad občanských demokratů vyhrnula ostrá kritika na adresu Ivo Ištvana. Nejbodavěji se o něm vyjadřoval ve středu bývalý premiér Petr Nečas, podle něhož Ištvan přivedl „tuto zemi za hranici politické krize a na hranu ústavní krize“. Kauzu pak pojmenoval jako „Ištvangate“. Občanští demokraté také vyzvali ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, aby si na Ištvana došlápla. Ta ale nemá v úmyslu někoho postihnout za jeho právní názor, uvedla.