Stovky domků gang vykrádal, když lidi spali. Nabral si 35 milionů

Hradec Králové – Čtyřčlenný polský gang skončil v rukou policie, od roku 2009 měl v ČR vyloupit 859 rodinných domků a způsobit přes 35 milionů korun. Do domků se Poláci vkrádali v noci, když lidé spali. Dostávali se do nich po odvrtání zámků oken a balkonových dveří. Brali si především hotovost, zlato a šperky. Hrozí jim až osm let vězení, podle policejních náznaků počet zadržených nemusí být ještě konečný.

První krádež z dlouhé série, kterou mají údajně pachatelé ve věku 19 až 37 let na svědomí, zaznamenali policisté v dubnu 2009 na Trutnovsku. Postupně se činnost gangu rozrostla do dalších okresů a krajů České republiky. Nejvíce se činili v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, naposled vyrazili do akce 12. července.

„Pachatelé se chovali velmi profesionálně. Dodržovali postupy a zásady, chodili maskovaní, používali přístroje pro noční vidění,“ uvedli kriminalisté. K trestné činnosti si zadržení vybírali lokality s novými rodinnými domky, k nimž byl dobrý přístup a daly se snadno pozorovat. K domům chodili pěšky a budovali si i ústupové cesty, například vysazovali branky plotů či ploty předem prostříhali.

Fyzicky žádného z okrádaných obyvatel domků podle policistů nenapadli. „Ke kontaktu docházelo minimálně. Většinou (okradení) viděli zloděje již na odchodu,“ prohlásil kriminalista. Podle slov policejního mluvčího Jana Čížkovského vyráželi zloději do akce v noci mezi jednou a čtvrtou hodinou a pohybovali se velmi tiše.

Policejní mluvčí Jan Čížkovský o gangu polských lupičů (zdroj: ČT24)

Pátrání podle něj bylo složité i proto, že lupiči brali těžko identifikovatelné věci. V rukách lupičů však skončilo i několik fotoaparátů a střelných zbraní. Žádné ukradené věci policie u zadržených nenašla. Zajistila u nich však nástroje a oblečení používané k vloupání. Policie zajistila i auta podezřelých.

Podezřelé zadržela zásahová jednotka v úterý na hraničním přechodu do Polska v Dolní Lipce na Orlickoústecku a v kempu Rozkoš na Náchodsku. Celkem policisté při akci zatkli osm mužů, z nichž čtyři později propustili. Zbývající si už vyslechli i obvinění.