Vodáků v kempech ubývá. V kurzu jsou chatky

Česko - Z českých řek zmizely oproti loňskému roku desetitisíce vodáků. Jenom na Vltavě, kam se podle odhadů vypraví na lodi každoročně téměř 300 tisíc lidí, klesly jejich počty až o dvě třetiny. Na špatnou sezonu si stěžují nejen půjčovny lodí, ale i provozovatelé kempů a okolních restaurací.

Jednu z nejslabších sezon letos zažily vodácké kempy na Šumavě. Oproti loňskému roku je využívá zhruba o 40 procent méně lidí. Vodáci přitom v minulých letech plnili kempy už od června. Letos zřejmě některé návštěvníky odradily červnové povodně, jiné zase nesjízdnost některých úseků kvůli nedostatku vody v posledních dnech. 

Problémy ale nemají jen kempy vodácké. Stanů ubylo i na dalších místech. Velkou krizi po povodních zažívají například středočeské Slapy. Přestože je voda ve Slapské přehradě vhodná ke koupání, kempy tady mají jednu z nejhorších sezon za poslední roky. Rekreanti si navíc letos daleko víc než v předchozích letech hlídají svoje výdaje. Provozovatelé kempů si stěžují, že návštěvníci méně utrácejí, například v restauracích a za občerstvení. 

Lipnu se daří, lidé jezdí třeba i na měsíc

Naopak nárůst turistů hlásí v Lipně nad Vltavou. Navzdory červnovým dešťům je zde meziročně o deset procent víc ubytovaných, hlavně proto, že je tu široká možnost sportovního vyžití. Oproti loňské sezoně ale lidé méně jezdí na krátkodobé pobyty. Naopak přibývá těch, kteří u přehrady tráví více týdnů nebo klidně měsíc. Mezi turisty tu převládají Češi. Ti vyhledávají hlavně turistické atrakce a bezpečné koupání. 

ČOI: Každý třetí podnik šidí zákazníky

A jak je to s kvalitou služeb v kempech a okolí? Například v západních Čechách zkontrolovala Česká obchodní inspekce během deseti dnů 60 kempů, koupališť a restaurací. Problémy našla u 40 procent podniků. Ve většině případů šlo o známé prohřešky – chybějící ceníky, nesprávné účtování a šizení zákazníků při koupi občerstvení. V takových případech rozdělovala ČOI pokuty.

Za malou porci hranolků dostávají provozovatelé pokutu do pěti tisíc korun. Podmíra, zejména alkoholických nápojů, může provozovatele přijít na 10 tisíc a víc. V době prázdnin kempy často prohlíží i hygienici a pracovníci živnostenského úřadu. Kontroly budou podle inspektorů probíhat nejméně do poloviny září.

Češi dávají přednost chatkám, stany postupně mizí

Trend v dovolených se mění. Meziročně v kempech klesá počet stanů a karavanů a stále více návštěvníků dává přednost chatce nebo bungalovu.

Kvalita vody po povodních neutrpěla, podle hygieniků je ke koupání ideální. Vrchol sezony očekávají ubytovatelé tradičně na přelomu července a srpna.