Ženu stíhanou za vraždy svých dětí poslal soud do vazby

Brno - Krajský soud v Brně poslal do vazby jednatřicetiletou matku z Vlasatic na Brněnsku, která se přiznala k vraždě tří novorozenců. Soudci se obávali, že by pachatelka mohla uprchnout nebo se skrývat. Stíhaná žena se vzdala práva stížnosti a byla pravděpodobně převezena do vazební věznice v Brně-Bohumíně. Mrtvoly dětí našla policie ve čtvrtek ve sklepě rodinného domku. Případ patří k nejzávažnějším kriminálním činům, které jihomoravští policisté v posledních letech vyšetřovali. Ženě hrozí doživotní trest.

Jedno dítě zemřelo zřejmě v květnu bezprostředně po porodu, dvě přibližně před rokem a patrně šlo v tomto případě o dvojčata. Přesnou příčinu úmrtí všech tří novorozenců určí až soudní pitva. Policisté se kvůli věku obětí nevyjádřili blíže k okolnostem nálezu a způsobu provedení činu. Nezveřejnili ani pohlaví dětí.

K odhalení případu přispěl gynekolog. Žena u něj byla v těhotenství na kontrole. Když znovu přišla po porodu, řekla mu, že dítě zemřelo v nemocnici. Lékař měl zřejmě pochybnosti a informoval policii. Když kriminalisté ve čtvrtek prohledávali domek a přilehlý sklep, objevili také dvě další těla.

Policisté zatím obvinili pouze matku dětí. „Ona tvrdí, že celou dobu své těhotenství tajila a manžel o ničem nevěděl. Je to otázka dalšího vyšetřování,“ řekl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil. V rodině, která svépomocí opravovala menší rodinný domek, žily také dvě starší děti.

Matka podle vyšetřovatelů uvedla, že těhotenství tajila kvůli špatné finanční a sociální situaci. Rodina měla velké dluhy a v minulosti jí hrozila i ztráta domu. Kvůli podobným případům vznikly v posledních letech takzvané babyboxy, kam mohou matky anonymně odložit své novorozené děti, pokud se o ně z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí starat. Babyboxy takto zachránily 87 dětí, zatím poslední přibylo v červnu v Havlíčkově Brodě.

Telefonát Dušana Vrbeckého (zdroj: ČT24)