Česko zažívá nejsušší týden za posledních 60 let

Praha – Větší sucho než v tomto týdnu bylo naposledy v roce 1951; Česko tak zažívá vůbec nejsušší týden za posledních šedesát let. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle kterého se situace nezlepší ani v následujícím týdnu. I ten totiž bude srážkově podprůměrný a málo deště předpovídá také měsíční meteorologický výhled.

„Uplynulé tři týdny od začátku července byly velmi suché. Ten právě končící bude dokonce nejsušší minimálně za posledních 60 let,“ potvrzují pracovníci ústavu. Pro následující týden předvídají s pravděpodobností 100 procent, že teploty budou nadprůměrné a srážky pod průměrem.

„Měsíc červenec bude jako celek ve výsledku extrémně suchý,“ míní meteorologové. Změna v podobě silnějších dešťů přitom zřejmě nepřijde ani v první polovině srpna; množství srážek bude podle ČHMÚ s největší pravděpodobností jen průměrné, nebo dokonce opět podprůměrné.

Oproti posledním dním by ale v následujícím období měly teploty postupně klesat. Ještě v příštím týdnu budou nad průměrem pro toto období, který činí asi 21 stupňů Celsia, ale následující tři týdny se budou podle předpovědi pohybovat kolem průměru, nebo pod ním. „Poslední týden v tomto předpovědním období, od 12. do 18. srpna, bude s 60procentní pravděpodobností chladnější, než je pro tuto roční dobu obvyklé,“ oznámili meteorologové. Teplotní průměr pro období od 12. do 18. srpna je zhruba 17 stupňů.