Výstraha platí pro většinu ČR, déšť nepřijde ani v dalších dnech

Praha - Meteorologové rozšířili varování před požáry na celou Českou republiku s výjimkou hor. Důvodem jsou velká sucha, která mají pokračovat i během příštího týdne. Doposud výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platila jen pro větší část Čech a jižní Moravu. Hasiči varují před rozděláváním ohně ve volné přírodě.

„Nebezpečí požárů se zvýšilo na celé území ČR, jen s výjimkou horských oblastí, a mělo by trvat i v následujících dnech,“ sdělili pracovníci ČHMÚ. „Dnes a v nejbližších dvou dnech se nebudou na území republiky vyskytovat žádné srážky,“ doplnili.

Tento týden je zatím podle meteorologů nejsušší za posledních 60 let a ani příští týden nebude přinejmenším ze začátku na srážky zrovna bohatý. Teploty budou v celém následujícím týdnu dosahovat až hodnot kolem třicítky, ve druhé polovině týdne dokonce až 35 stupňů Celsia.

Napršet by mohlo nejdříve až v polovině týdne. „Ve středu očekáváme na horách na jihozápadě místy, jinde jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ve čtvrtek čekáme přeháňky nebo bouřky místy, zejména v Čechách, k večeru budou srážky ustávat. Očekávané srážky však situaci nijak významně nezlepší,“ míní meteorologové. Od pátku do neděle se srážky budou zřejmě objevovat také jen ojediněle, postupně by ale mohly zesílit.

Česko trápí intenzivní sucho
Zdroj: Matthias Hiekel/ČTK/Picture Assistance

Podle hasičů stojí za letními požáry nejčastěji lidská nedbalost. Upozorňují proto, že pokud táborníci rozdělávají oheň ve volné přírodě, měl by být nejméně 50 metrů od okraje lesa. Ohniště by také v žádném případě nemělo stát na louce nebo strništi. Dospělí by zároveň měli dohlédnout, aby si s ohněm nehrály děti. Obezřetně by lidé měli zacházet také s grily.

Nedoporučuje se ani využívání hořlavých látek typu benzínu nebo líhu. Praktické je mít u sebe minimálně vodu nebo písek, čímž lze případné drobné rozšíření ohně uhasit. „Doporučujeme také zůstat u ohně až do té doby, dokud není skutečně dokonale vyhasnutý, důkladně zalitý vodou a tak dále,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Šetřete vodou, vybízejí některé obce

Kvůli suchu už během týdne radnice ve Stříbrné na Sokolovsku vyzvala obyvatele, aby šetřili vodou. Starosta se obává, že by chataři naplňováním bazénů mohli oslabit místní vodojem. Radnice by pak musela vodu dovážet. Začátkem června se přitom obcí přehnala povodeň. S letními teplotami se postupně začíná také zhoršovat i kvalita vody v koupalištích a přírodních nádržích. Ve středních Čechách i jinde už je na některých polích suchem rozpraskaná půda. Plodiny začínají zasychat.

Česko trápí intenzivní sucho
Zdroj: ČTK/AP/Sven Kaestner

Horká léta bez vody? Realita příštích let

Sucho přitom pro Česko bude v budoucnosti stále větší hrozbou. Podle černých scénářů meteorologů má průměrná červencová teplota z 23 stupňů vzrůst o jeden stupeň. Za šedesát let dokonce téměř o tři stupně a do roku 2099 o čtyři. „Na tom trendu rostoucí teploty se projevuje obrovské množství vlivů. Jsou to změny proudění v oceánech, biosféra, působení člověka,“ konstatoval Petr Dvořák z ČHMÚ.

Vývoj teplot nebude rovnoměrný, zpočátku se může i ochladit, pak ale převládne teplo a sucho a klima se změní. Srážky budou méně časté, o to více intenzivní a lokální. Sice bude pršet na jaře, ovšem léta budou suchá. S růstem teplot se bude vypařovat i více vody z řek i ze země. „Máme studie, které říkají, že v horizontu 20 až 50 let zhruba dvěma třetinám obcí v České republice hrozí sucho,“ obává se exministr Tomáš Chalupa.