Zemanův účet na snížení dluhu má své příznivce, přispěli už 150 tisíc

Praha – Před měsícem prezident Miloš Zeman založil účet, kam mohou lidé posílat peníze na snížení státního dluhu. Za tu dobu sem dorazilo 150 tisíc korun. Kromě hlavy státu do něj přispělo několik desítek lidí, řada z nich chce údajně posílat peníze pravidelně.

„K mému překvapení můžu říct, že k dnešnímu dni je na účtu víc jak 150 tisíc a ten počet občanů, kteří přispívají, je 92. Pro mě osobně je to velmi příjemným překvapením,“ konstatoval vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Někteří poslali na tento účet pár korun jiní i pár tisíc, našli se dokonce už i pravidelní dárci. „Našli se zatím v řádech jednotek, zhruba k deseti, lidé, kteří přispívají jakoukoli částkou pravidelně každý měsíc,“ dodal Mynář. 

Prezident Miloš Zeman
Zdroj: David Taneček/ČTK

Od chvíle, kdy Miloš Zeman před měsícem oznámil číslo speciálního účtu, vzrostl státní dluh o 9 miliard na téměř 1 bilion a 700 miliard korun. Prezident se rozhodl tuto částku každý měsíc snížit o 60 tisíc korun, což je třetina jeho platu. „Můj příspěvek zbaví dluhového břemene přibližně 4 obyvatele, ale nedělám si iluze, že tato kapka ho umoří,“ podotkl Zeman. Celkem by měl prezident za dobu svého mandátu na umoření dluhu přispět třemi miliony a 480 tisíci korunami.  

Ti, kteří na účet budou posílat peníze pravidelně chce Hrad odměnit - připraví pro ně setkání s prezidentem Zemanem. V Česku existuje ale ještě další fond, na který může veřejnost posílat peníze - od roku 2008 ho spravuje ministerstvo financí - zatím na něj přišlo 100 tisíc. Za poslední měsíc se jeho stav zvýšil o 133 Kč.

Na Zemanův fond již dorazilo 150 tisíc korun (zdroj: ČT24)