Za 80 let chovala pražská zoo přes dvacet slonů

Praha - Je tomu už osmdesát let, co pražská zoo chovala prvního slona. K příležitosti výročí uspořádala pro návštěvníky speciální program. Ti se tak mohli podívat i na nejnovější přírůstek, v únoru narozenou Situ. Včetně té se už v pražské zoo vystřídalo dvaadvacet slonů.

Prvním slonem pražské zoo byl v roce 1933 sameček Baby. Pocházel z dnešní Srí Lanky a ze začátku chodil volně po zahradě. Na konci šedesátých let tady děti přivítaly třeba Petra Druhého. Současná sloní rodina má osm členů, z nichž nejstarší je Gulab.

Během osmdesáti let, co sloni v pražské zoo žijí, se zcela změnil způsob jejich chovu. A nejde jenom o tento nový sloninec, kam se zdejší rodina přestěhovala v březnu letošního roku.

Dříve se sloni často chovali po jednom. Sloužili hlavně k pobavení návštěvníků. „Byli vystavováni hlavně pro pobavení návštěvníků. Byli často drženi třeba jenom po jednom. V průběhu času jsme se dopracovali až do té dnešní podoby - stádo slonic o vícero kusech, rozdílné věkové složení a možnost vychovávat mláďata,“ vysvětlil vrchní chovatel slonů Jiří Javůrek.

Letošní rok je navíc pro zdejší chov slonů přelomový. Po osmdesáti letech čekání se narodilo v únoru první pražské slůně.

Výročí chovů slonů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod