Klausův hradní mluvčí se přesouvá do ČEZ

Praha – Mluvčí bývalého prezidenta Václava Klause Radim Ochvat (36) míří podle informací serveru Týden.cz do polostátní energetické společnosti ČEZ. Jeho hlavní odpovědností má být především mediální stránka dostavby Jaderné elektrárny Temelín.

„Radim Ochvat bude mít na starosti koordinaci čtyř útvarů v rámci komunikace Skupiny ČEZ, aktuálně bude jeho prioritou koordinace jaderné komunikace,“ cituje Týden slova mluvčího energetické společnosti Jan Pavlů.

Ve funkci prezidentova mluvčího působil Ochvat od června 2008, předtím zastával mimo jiné pozici poradce a tajemníka premiéra Mirka Topolánka. Z Hradu pak odešel společně s Klausem na začátku letošního března po vypršení funkčního období prezidenta.

Dokončení jaderné elektrárny má být jednou z největších českých zakázek, náklady se odhadují na 200 až 300 miliard korun. ČEZ v březnu dokončil předběžné hodnocení nabídek zájemců o Temelín a nyní jedná s americko-japonskou společností Westinghouse a s česko-ruským Konsorciem MIR.1200 o vylepšení jejich nabídek. Podle původního harmonogramu by měl vítěze vybrat na podzim tohoto roku.

Nové dva bloky Temelína by měly více než zdvojnásobit výkon elektrárny ze současných 2000 megawattů. Do provozu by podle představ ČEZ měly být uvedeny v roce 2025 a elektřinu by měly vyrábět 60 let.