Klausova abolice zastavila za půl roku stíhání 904 obviněných

Praha – Aboliční článek novoroční prezidentské amnestie Václava Klause, který vyvolal vlnu kontroverze, zastavil za prvních šest měsíců letošního roku 499 trestních stíhání, jež se týkala 904 obviněných. Aboliční článek míří na stíhání starší osmi let, u nichž možný trest nepřesahuje hranici deseti let. Vztahuje se tedy i na některé rozsáhlé kauzy hospodářské kriminality.

Státní zástupci v přípravném řízení rozhodli o zastavení 322 trestních stíhání u 468 obviněných, soudci pak zastavili dalších 177 stíhání 436 obviněných či obžalovaných lidí. „Uvedené závěry lze označit pouze jako dílčí, a to k datu 30. června 2013, neboť aplikace druhého článku amnestie jak ze strany státních zástupců, tak i ze strany soudů stále probíhá,“ upozornila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Nejvíce zastavených stíhání (46 procent) pochází z majetkové trestné činnosti, mezi které patří například podvody, zpronevěry, krádeže, legalizace výnosů z trestné činnosti nebo porušování povinností pří správě cizího majetku.

Václav Klaus
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

S velkým odstupem následují trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných (14 procent), které zahrnují přijetí úplatku nebo zneužití pravomoci, a trestné činy proti svobodě (12 procent). Za nimi pak jsou trestné činy hospodářské (11 procent), tedy například zkrácení daně.

K autorství aboličního článku se raději nikdo nehlásí

K autorství aboličního článku v rámci amnestie se dodnes nikdo nezná, médii proběhla přestřelka některých autorů amnestie, kteří si právě abolici přehazovali jako horký brambor. Vztahovala se i na některé rozsáhlé hospodářské kauzy s miliardovými škodami - například Progres Investu a H-Systemu. Tyto a další případy na základě dovolání nejvyššího žalobce Pavla Zemana přezkoumá ještě Nejvyšší soud.

Na svobodu se pak díky amnestii dostalo zhruba 6500 vězňů, desetitisíce lidí zbavila podmíněných a alternativních trestů. Podle údajů platných ke konci května se za mříže vrátilo 459 amnestovaných.

Telefonát mluvčí NSZ Heleny Markusové o důsledcích amnestie (zdroj: ČT24)

Václav Klaus vyhlásil amnestii na Nový rok u příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Prominul nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody, které byly uloženy do konce loňského roku a nepřevyšují jeden rok v cele. Amnestie se týkala také trestů odnětí svobody u lidí, kteří v tomto roce dosahují 75 let a délka jejich trestu nepřekročila deset let.

Vydáno pod