Budete si přát JUDr., MUDr. nebo Mgr.?

Praha – Policisté obvinili šestatřicetiletého muže ze Znojemska z výroby a prodeje falešných maturitních vysvědčení a vysokoškolských diplomů. Padělky tvořil v tajné dílně od roku 2008. Sám si pak vyrobil falešný doklad a užíval neoprávněně titul inženýr. Za padělky požadoval částky od 20 do 80 tisíc, hrozí mu až tři roky vězení.

Policisté sledovali padělatele skoro rok. Své „zákazníky“ si zajišťoval formou inzerce, kterou brzy po zveřejnění opět stáhnul. Další klienty mu pak přineslo kladné doporučení od spokojených zákazníků. Komunikace pak probíhala přes emailové adresy. Operoval po celé ČR, mezi jeho klienty patřili i cizinci.

„Nebyl pro něj problém vytvořit ať již maturitní vysvědčení, vysvědčení o státní závěrečné zkoušce nebo VŠ diplom s titulem Mgr., JUDr., Ing. nebo doktor,“ uvedla za vyšetřovatele Renata Dolejšová s tím, že cena za padělek se pohybovala od 20 do 80 tisíc. Jeho výrobky se podle policistky vyznačovaly vysokou kvalitou jak po stránce grafického provedení, tak po obsahové části, pro kterou si zjišťoval aktuální vyučované předměty na dané škole.

Vyšetřovatelka Renata Dolejšová: „Chtěla bych zdůraznit i apelovat na naprosto nedostatečný systém kontrol ze strany institucí. Není problém, pokud se třeba týče úřadů, si na základě těchto padělků nechat zapsat do dokladů totožnosti titul na základě padělaného diplomu. Tentýž problém je u zaměstnavatelů a personalistů, kteří se při výběrových řízeních spokojí s ověřenou kopií.“

Nakonec policisté muže zadrželi na dálničním odpočívadle nedaleko Rudné u Prahy, kde příslušníkům v utajení sám předal padělaný dokument. Falešné diplomy a tituly pak objevili u desítek lidí. „Jeden z podezřelých je i ze státní správy,“ řekla ČT bez dalších podrobností Renata Dolejšová.

Při domovních prohlídkách policisté nalezli kompletní padělatelskou dílnu - počítače, tiskárny, papíry se státním znakem a vodoznakem, tří desítky razítek škol, finančních úřadů, notářů či znalců.