Kongres speleologie: Češi představí mayské podsvětí

Brno - Více než tisíc lidí z 61 zemí se sjelo do Brna na šestnáctý světový speleologický kongres. Kromě odborných témat se účastníci budou věnovat zatím neprozkoumaným oblastem v Číně nebo na Balkánu. Češi představí jeden ze svých největších úspěchů, objevy v podvodních jeskyních v Mexiku.

Na takzvanou Mayskou riviéru Češi poprvé vyrazili v roce 2003. „Do konce roku 2012 jsme tam uskutečnili třináct výprav a během nich objevili 70 kilometrů zatopených podvodních jeskyní,“ říká speleolog a organizátor kongresu Zdeněk Motyčka.

Oblastí působení české expedice Xibalba (čti šibalba) je pás východního pobřeží poloostrova Yucatan omývaný vodami Karibského moře. Je nazvána podle staré mayské civilizace, která toto území kdysi obývala. Xibalba v mayském jazyce znamená podsvětí, které bylo podle pověstí obýváno některými bohy.

  • „Zejména ze začátku jsme měli smíšené pocity takového tajemna. V jeskyních se nachází spousta reliktů, pozůstatky zvířecích skeletů, úlomky, nádoby. Proti zkoumání jeskyní v Evropě je tam navíc tento aspekt, který to celé posouvá do až mysteriózní roviny,“ říká k tomu Motyčka.

Kromě objevů v podvodních jeskyních Mexika budou čeští speleologové prezentovat své objevy v horách Venezuely, na planinách Černé Hory, v Sardinii nebo v Rumunsku. Kromě českých příspěvků zazní na kongresu zhruba 300 přednášek ze všech oborů souvisejících s krasem a jeskyněmi, jejich objevováním a zkoumáním.

Motto kongresu zní „Kde se historie setkává s budoucností“ a odkazuje na významná výročí, která si letos v souvislosti se speleologií připomínáme. Jde o 290 let od sestupu prvního člověka do Macochy, 80 let od otevření Vodní plavby v Punkevních jeskyních a 40 let od speleologického kongresu v Olomouci.

„Samotné uspořádání kongresu, které nám bylo svěřeno Mezinárodní speleologickou unií je významným oceněním naší práce a také skvělou příležitostí k propagaci našich jeskyní a krasových oblastí,“ říká Zdeněk Motyčka.

Další informace o kongresu hledejte zde.

Rozhovor se Zdeňkem Motyčkou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod