Zemanovec Augustin, obhájce veta proti Putnovi, povede Úřad vlády

Praha – Vláda Jiřího Rusnoka pověřila vedením svého úřadu místopředsedu Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) Radka Augustina. Ten patří k dlouholetým Zemanovým podporovatelům, mimo jiné hájil prezidentův postoj ke jmenování Martina C. Putny profesorem. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová vidí za Augustinovým jmenováním opět další důkaz propojení mezi vládou, prezidentem Milošem Zemanem a SPOZ.

Šestatřicetiletý Augustin nahradí v čele úřadu Lubomíra Poula. Ten má zdravotní volno poté, co byl zadržen policií v souvislosti s kauzami Jany Nagyové, blízké spolupracovnice a přítelkyně bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Z ničeho ale obviněn nebyl.

Premiér Rusnok změnu v čele úřadu odůvodnil tím, že při pracovní neschopnosti Lubomíra Pouly musí přijít někdo, kdo vůbec může pracovat. Úřad potřebuje podle premiéra osobu, která má jediná na úřadu příslušné personální a organizační kompetence, aby mohl normálně fungovat. Augustina považuje za zkušeného manažera veřejné správy. Jeho příslušnost v SPOZ Rusnokovi nijak nepřekáží. „Jeho politická angažovanost je mi samozřejmě známa, on svou funkci ukončí na nejbližším jednání jejich příslušného grémia… a tím to pro mě hasne. Znám ho léta, je na tu funkci kvalifikován a věřím, že ji bude dělat dobře,“ zakončil své zdůvodnění Rusnok.

Miloš Zeman na sjezdu SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Podle Němcové premiér Rusnok lhal, když tvrdil, že nemá se SPOZ nic společného. „Prezident tak dál prohlubuje svoji snahu vytvořit si vlastní mocenskou strukturu, která zaprvé zkoncentruje moc do jeho rukou a zadruhé zajistí popularitu straně SPOZ před parlamentními volbami,“ prohlásila Němcová.

Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN:

 „Já si myslím, že po nominacci některých ministrů je to další krok, který potvrzuje, že u nás může vládnout strana, která ve volbách získala 4,33 porcenta a že kancléřem prezidenta může být bývalý předseda SPOZ, šéfem Úřadu vlády bývalý místopředseda SPOZ. To považuji za vážný demokratický exces.“

Milan Štěch (ČSSD), předseda Senátu:

„Že současná vláda a SPOZ k sobě mají blízko, je naprosto zřejmé a dalo se čekat, že Jiří Rusnok využuje některých lidí a bude je jmenovat do funkcí, protože na druhou stranu není asi možné, aby vedení úřadu vlády, které tam doposud bylo, včetně třeba paní Nagyové, nadále pokračovalo ve své činnosti.“ 

Augustin byl horlivým stoupencem Zemanova postoje proti Putnovi

Nový šéf Úřadu vlády se podle dostupných informací narodil v roce 1977, byl členem ČSSD a Mladých sociálních demokratů. Ve SPOZ je od roku 2010, vede stranickou organizaci na Olomoucku. Loni stál v krajských volbách v čele tamní kandidátky strany.

Augustin mimo jiné obhajoval i Zemanův odmítavý postoj ke jmenování Martina C. Putny profesorem. V pořadu Události, komentáře v polovině května naznačil, že za Putnovým nejmenováním byla jeho homosexuální orientace. Narážel přitom na Putnovu knihu Křesťanství a homosexualita, která, jak řekl Augustin, „vzbudila velké polemiky“.

Nedávná slova Radka Augustina pro Mladou frontu DNES o Miloši Zemanovi: "Hodně jsem se od něj naučil, je to velký šachista, který tu na šachovou partii nemá v dnešní české politice partnera."

„Miloš Zeman vypustil balónek, snaží se rozpoutat společenskou diskusi o úrovni profesorů, o jejich významu ve společnosti,“ prohlásil tehdy místopředseda Zemanovců.

Vydáno pod