Čeká nás nejteplejší den v roce - v neděli bude až 40 stupňů

Praha - Česko dál trápí sucho a tropické teploty. Ty už několikátý den za sebou překračují třicítku a o víkendu by se rtuť teploměru měla vyšplhat až ke 40 stupňům. V celé zemi kvůli vyschlé půdě platí výstraha před požáry, hasiči včera vyjeli dvakrát častěji než během běžného provozu. Zemědělci se bojí dalších ztrát - sucho zatím úrodu neohrozilo, pokud ale potrvá déle, zničí to, co nestihla zlikvidovat povodeň.

Česká republika zažívá jeden z nejsušších týdnů za posledních 60 let. Extrémní sucho spolu s vysokými teplotami bude podle meteorologů trvat ještě nejméně několik dní, na neděli slibují dokonce až 40 stupňů Celsia. „V přílivu velmi teplého vzduchu z oblastí severní Afriky se budou teploty na našem území pohybovat v sobotu od 30 do 35 stupňů Celsia, v neděli a na Moravě a ve Slezsku i v pondělí od 33 do 38 stupňů Celsia. Nelze vyloučit, že se ojediněle teplota vyšplhá i k 40 stupňům Celsia,“ sdělil ČHMÚ. Nejvyšší teplota naměřená v Česku je 40,4 stupně, rekord padl loni 20. srpna v Dobřichovicích.

Na obvyklé letní teploty mezi 25 až 30 stupni by se mělo počasí vrátit až na přelomu července a srpna. „Česko zasáhnou v noci na zítřek a během zítřejšího dne přeháňky a bouřky. Bude to ale jenom místy, tedy rozhodně ne na celém území, a ani by neměly být nijak vydatné. Sucho bude pokračovat minimálně do konce tohoto týdne, spíše až do začátku příštího,“ uvedl meteorolog ČT Michal Žák.

Právě díky dlouhotrvajícímu suchu hrozí požáry. Výstraha platí pro všechny kraje kromě horských oblastí až do odvolání. Hasiči důrazně varují před rozděláváním ohňů. „Žádáme všechny občany, aby nekouřili v lese, aby zde nerozdělávali ohně a aby dbali zvýšené opatrnosti, i pokud rozdělávají oheň na svém pozemku. Pokud možno aby v takovémto počasí oheň vůbec nerozdělávali,“ řekla mluvčí generálního ředitelství hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Upozornila, že požár může způsobit i rozžhavený výfuk automobilu, který se dostane příliš blízko suché trávy či jiných hořlavin. Lidé by proto měli být opatrní při parkování v přírodě.

Česko trápí intenzivní sucho
Zdroj: ČTK/AP/Sven Kaestner

Při vysokých teplotách roste i riziko při zacházení s hořlavými plyny. „Například plynový zapalovač ponechaný za sklem automobilu vystavenému vysokým teplotám představuje doslova časovanou bombu, která dokáže automobil nejen těžce poškodit, ale způsobit i vážná zranění,“ dodala Zaoralová.

Během včerejška řešili hasiči dvojnásobek případů než obyčejně. Během dne likvidovali 106 požárů, z toho 59 v přírodě. Museli třeba hasit les u Koněšína na Třebíčsku, kvůli nepřístupnému terénu musel vzlétnout i policejní vrtulník. V Brně vzplála hydromasážní vana na terase vily v Pisárkách nebo průmyslový areál v Králově Poli. Kvůli lidské neopatrnosti hořela část meze a lesa na ploše 20 krát 100 metrů na Benešovsku, v Konětopech v okrese Praha-východ vzplála stará tráva v borovicovém lese.

Dnes hasiči asistovali při požáru v motolském krematoriu, kde se vznítila kremační pec. Vedoucí krematoria Ivana Stuchlíková řekla, že požár nakonec uhasili vlastními silami zaměstnanci. Poškozena byla pouze pec. „Hasiče tady máme jenom na kontrolu, na dohoření, aby se nestalo něco víc,“ uvedla Stuchlíková. Proč se kremační pec vznítila, zjistí podle ní až šetření hasičů.

Například v národním parku České Švýcarsko už kvůli suchu zavedli mimořádná opatření. Turisté do lesa sice mohou, strážci ale v terénu kontrolují, zda je dodržován zákaz rozdělávání ohňů. Zakopávají také vyhaslá ohniště, aby návštěvníky nelákala k dalšímu použití. Park už v minulosti několik požárů zažil, z některých se dodnes zcela nevzpamatoval. Všechny tyto požáry založili turisté.

Počasí sledují s obavami i zemědělci. Sucho zatím úrodu neohrozilo, a dokonce usnadňuje průběh sklizně obilí a řepky. Pokud ale potrvá i nadále, mohly by narůstat ztráty. Podle Agrární komory negativně ovlivní zejména letošní úrodu brambor, dá se očekávat nárůst jejich cen. „Pokud to bude pokračovat, tak brambory budou zasaženy, sklizeň bude nízká a rozhodně to ovlivní ceny u brambor,“ řekl prezident komory Jan Veleba.

Podle ředitele Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě Jaroslava Čepla současné počasí ovlivňuje všechny plodiny, nejen brambory, ty ale mají 80 procent vody. „Těžko odhadovat, jak se to projeví na úrodě, vlivů může být spousta, ale výnos může být i o pětinu nižší,“ řekl Čepl. Současné počasí je podle něj příznivé z hlediska boje proti plísni bramborové, ale pro růst a vývoj konzumních hlíz je sucho škodlivé, protože rostliny zasychají.

Vydáno pod