Fuksa se vrátí do Aeroholdingu – jen co dobere dovolenou

Praha – Někdejší poslanec za občanskou demokracii Ivan Fuksa, který byl minulý týden propuštěn z vazby, se po 5. srpnu vrátí do svého křesla v Českém Aeroholdingu. Právě kvůli obsazení této funkce ho přitom policie zatkla, vinila ho z přijetí postu coby úplatku.

„Pan Fuksa čerpá řádnou dovolenou až do 5. srpna a poté by se měl vrátit zpátky do společnosti na svoji pozici,“ informovala mluvčí Českého Aeroholdingu Michaela Langronová.

Někdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa patřil do skupiny rebelů z občanské demokracie, kteří celý loňský podzim blokovali přijetí změn DPH pro letošní rok. Poté, co neúspěšně kandidoval na post předsedy ODS, rezignoval na svůj poslanecký mandát a následně zamířil do Českého Aeroholdingu.

Orgány činné v trestním řízení tento postup vyhodnotily jako uplácení (premiér Petr Nečas hovořil o politickém dealu), Fuksu zatkli při rozsáhlé razii v polovině června a uvalili na něj vazbu. Na svobodu se dostal poté, co Nejvyšší soud rozhodl, že politickou dohodu jeho i zbylých dvou poslanců - tedy Marka Šnajdra a Petra Tluchoře – kryje imunita. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan potom tuto neděli oznámil, že proti všem třem exposlancům bude s největší pravděpodobností zastaveno i trestní stíhání, dosud k tomu ale nedošlo, což nyní kritizují jejích státní zástupci.

„Nemusím to definovat sám svými slovy, podle zákona je to nepřípustné,“ uvedl advokát Petra Tluchoře Marek Nespala s tím, že rozhodnutí nejvyššího státního zástupce o ukončení trestního stíhání má padnout neprodleně.  Práci nejvyšších žalobců ovšem hájí jejich mluvčí Helena Markusová. „Nejvyšší státní zástupce momentálně pracuje na rozhodnutí. Poslední doplnění stížnosti k nám bylo doručeno až toto pondělí.“

Podle advokátů mezitím státní zástupci připravují novou verzi obvinění, která by měla skutky exposlanců popsat tak, aby se na ně nevztahovala imunita, čili sledovat by měla pouze kroky, jichž se dopustili po vzdání se poslaneckého mandátu.

Reportáž o aféře Nagyová (zdroj: ČT24)