Zemanovec Augustin na Úřadu vlády čistku zatím nechystá

Praha - Nový šéf Úřadu vlády Radek Augustin, který dnes nastoupil do funkce, zatím personální změny na úřadu nechystá. Nejprve chce vyřídit běžnou agendu, která zbyla po jeho předchůdci. Svou místopředsednickou funkci ve Straně práv občanů ZEMANOVCI nevidí jako problém, a to navzdory kritice ODS i ČSSD. Přesto se ale dnes místopředsednického postu vzdal, zůstává ale dál řadovým členem strany.

Podle mluvčího vlády Jana Hrubeše musí Augustin nejprve vyřídit běžnou agendu, která kvůli zdravotnímu volnu minulého vedoucího Lubomíra Poula více než měsíc stála.

Zatím není jasné, jak nový vedoucí rozhodne o budoucnosti bývalé vrchní ředitelky kabinetu Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Nagyová, která byla obviněna mimo jiné kvůli sjednávání politických trafik, je stále zaměstnancem úřadu. Má neplacené volno a nepobírá plat. Odvolat ji ale může jen vedoucí úřadu. „Myslím, že to (personální změny) bude mít pomalejší tempo, než si novináři představují. Jsou tu jiné priority,“ řekl Hrubeš.

Augustin: „Politická příslušnost v mém jmenování nehrála žádnou roli“

Augustin si bude muset kvůli svému novému působení dodělat bezpečnostní prověrku. „Je podmínka, že lidé, kteří pracují v bezprostřední blízkosti premiéra, musí mít alespoň první stupeň,“ řekl Hrubeš. Podle něj prověrka automaticky začne s Augustinovým nástupem.

Augustina ve středu jmenovala úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Nový šéf Úřadu vlády je místopředsedou SPOZ, on sám to ale za problém nepovažuje, nicméně právě dnes se místopředsednického postu vzdal, zůstává ale dál řadovým členem strany. „Politická příslušnost v mém jmenování nehrála žádnou roli,“ řekl. A totéž tvrdí i hradní kacléř Vratislav Mynář. „Nemá to se SPOZ a panem prezidentem Zemanem nic společného. Je to otázka toho, že se lidsky znají,“ uvedl pro Lidové noviny.

Vlivné posty obsazené Zemanovci:

  • Premiér Jiří Rusnok kandidoval před třemi lety za SPOZ v komunálních volbách.
  • Kancléř Vratislav Mynář stál před prezidentskými volbami v čele strany.
  • Hradní poradce Martin Nejedlý je místopředsedou SPOZ.
  • Vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin je rovněž stranickým místopředsedou.
  • Ministr vnitra Martin Pecina vstup do SPOZ zvažuje.

Augustin se nelíbí ČSSD ani ODS

ČSSD z dalšího tahu Rusnokovy vlády ovšem není nadšená. „Nejsem si jitý, že by to byl nejvhodnější výběr v době, kdy ve straně diskutujeme o podpoře Rusnokově vládě. Určitě toto rozhodnutí bude v ČSSD rezonovat a výsledku nepomůže,“ uvedl pro Mladou frontu DNES hejtman Plzeňského kraje a stranický místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který bývá řazen k zemanovskému křídlu v sociální demokracii.

Podstatně razantněji potom proti angažmá Radka Augustina vystoupil předseda strany Bohuslav Sobotka. „Je to další důkaz toho, že Rusnokova vláda není deklarovanou vládou nepolitických odborníků, ale že má ve skutečnosti velmi blízko ke straně SPOZ,“ prohlásil. „Je absurdní, že má na vládu takový vliv strana, které se v demokratických volbách vůbec nedostala do parlamentu.“

Augustinovo jmenování kritizují i politici bývalé koalice. Podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové je to důkaz propojení mezi vládou, prezidentem Milošem Zemanem a SPOZ.