První várka velvyslanců se může s chutí rozletět do světa

Praha - Prezident Miloš Zeman podepsal 15 jmenovacích listin pro české velvyslance, po dlouhé době tak jde o první várku, kterou po spolupráci s ministrem zahraničí Janem Kohoutem vysílá ČR do světa. Pověření dostalo 13 diplomatů, u dvou z nich bylo podepsáno i nerezidentní působení v další zemi. Končí tím patová situace, kterou vyvolal spor mezi prezidentem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem o angažmá Livie Klausové na Slovensku a Vladimíra Remka v Rusku.

„Výsledkem dnešního jednání s panem prezidentem je to, že do svých budoucích míst působení brzy odjede první skupina velvyslanců. Jde celkem asi o 10 rezidentních, tedy že budou působit přímo v místě, a asi 7 až 8 s akreditací při úřadech v zemích, v kterých nesídlí, ale budou vykonávat funkci velvyslance,“ uvedl ministr zahraničí po jednání. Mezi země, kam se chystají noví diplomaté, patří Dánsko, Nigérie, Jordánsko, Brazílie, Kuvajt, Polsko, Portugalsko.

Jednání o velvyslancích mezi ministerstvem a Hradem budou i nadále pokračovat. Zda v druhém kole vyšle ČR do svých služeb v zahraničí také Vladimíra Remka a Livii Klausovou nechtěl Kohout zveřejnit. Se Zemanem už ale druhou skupinu diplomatů probrali.

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09): „Jeden z účelů ustavení této prezidentské vlády je to, aby mohl dle libovůle jmenovat velvyslance.“

Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta: „Nadále trvá to, že každý návrh musí být předložen ministrem zahraničí a schválen celou vládou. Všechny dnes schválené navrhl ministr Schwarzenberg a schválila vláda Petra Nečase.“

Klausová i Remek mají dveře otevřené

Jména Klausové a Remka by se mohla objevit ve druhé skupině diplomatů, pro niž je nutný souhlas vlády. Zatím je ale Rusnokův kabinet neschválil. „Seznam velvyslanců je ve finální fázi konzultací a projednávání, jasno bude v řádu několika málo týdnů,“ uvedl v této souvislosti ministr dříve.

Vyslání někdejší první dámy do Bratislavy a bývalého československého kosmonauta do Moskvy ale podle Kohouta nic nebrání: „Velvyslanci musí skutečně dobře reprezentovat Českou republiku a její bohatství, zároveň musí být personami, které otevírají dveře pro podnikatelskou sféru a identifikují se s ekonomickou diplomacií. Z tohoto pohledu paní Livie Klausová i pan Remek těmto požadavkům naprosto vyhovují.“

Nastupující diplomaté:

Novým velvyslancem v Polsku bude bývalý ambasador na Slovensku Jakub Karfík, zmocněnec pro krajanské záležitosti Stanislav Kázecký bude v Portugalsku. Bývalý zástupce ředitele hradního zahraničního odboru Jiří Brodský podle očekávání bude v Dánsku. Velvyslanec v Nigérii Pavel Mikeš bude mít na starosti také Kamerun, velvyslanec v Kuvajtu Martin Vítek pak také Katar. V Jordánsku bude velvyslancem Petr Hladík, v Brazílii pak Jiří Havlík. Nerezidentními velvyslanci budou Ivo Šrámek (Lucembursko), Blanka Fajkusová (Angola), Michaela Froňková (Senegal), Miloslav Machálek (Pobřeží slonoviny), Hynek Pejcha (Tádžikistán) a Edita Hrdá (Trinidad a Tobago).

Na podpis dalších listin se nadále čeká. Jde třeba o Švýcarsko, odkud by se měl vrátit Boris Lazar, jehož má nahradit šéf kanceláře strategie aplánování ministerstva zahraničí Jiří Kuděla. Bývalý politik a někdejšívelvyslanec v Chorvatsku Karel Kühnl by pak měl býtambasadorem v Bělorusku.

Vydáno pod