Původ majetku ať vysvětluje „sprostý podezřelý“, přiblížil Zeman při podpisu petice

Praha - Pod peticí za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku, jehož součástí má být i možnost nelegálně nabytý majetek zabavit, přibyl i podpis hlavy státu. Parafa prezidenta Miloše Zemana se zařadila k pořadovému číslu padesát tisíc, hned po něm připojil svůj podpis i kancléř Hradu Vratislav Mynář.

„Pokládám toto téma za o to významnější, že právě nyní probíhá poměrně rozsáhlé vyšetřování, které by mělo odhalit případné vazby mezi naší politickou sférou a mezi ekonomickou kriminalitou. A charakteristickým rysem ekonomické kriminality není to, že je někdo bohatý – Tomáš Baťa byl také bohatý – ale to, že si nakradl,“ prohlásil Zeman krátce před podpisem petice.

Podpisová akce podle něj sleduje prosazení principu německého zákona o prokázání příjmů a původu majetku. „Kde se důkazní břemeno přenáší, jak by řekl Jára da Cimmrman, na sprostého podezřelého. Ovšem s tím, že pokud prokáže legálnost svého majetku, nebude zdaněn ani korunou,“ vysvětlil prezident. Jeho jméno pod peticí organizovanou SPOZ je v pořadí padesáté tisícé. „Pevně věřím, že se ke mně přidá ještě dalších minimálně 50 tisíc lidí,“ dodal na závěr Zeman.

Jiří Dienstbier (ČSSD): „Je tady příliš mnoho lidí, kteří zjevně disponují mnohonásobně větším majetkem, než jaký odpovídá příjmům, které zdanili.“

Petr Gazdík (TOP 09 a STAN): „Nemá smysl majetkové přiznání pro jakékoli obyčejné občany, ať už je ta hranice jakákoli. Přinese to obrovskou byrokracii. Jde spíše o takový předvolební populismus Strany práv občanů-Zemanovců.“

Svou snahu zasadit se o přijetí zákona o prokázání příjmu a původu majetku avizoval už během předvolební prezidentské kampaně. Znovu pak věc zmínil při své inauguraci, kdy v souvislosti se snahou prosadit zákon ještě předeslal také úsilí bojovat proti „kmotrovským mafiím, které parazitují na těle české společnosti, vysávají z něj krev a nevrací mu žádnou přidanou hodnotu ani investicemi, ani placením daní“.

Zeman nepředpokládá, že by peticí měla snaha skončit. Stejně jako petice za přímou volbu prezidenta předcházela přijetí tohoto zákona, také tato podpisová akce by měla podle Zemana inspirovat zákonodárce. Přijetí zákona mají v programu některé strany, u kterých se dá očekávat úspěch v nadcházejících parlamentních volbách. „Věřím, že na rozdíl od minulosti dostojí svému slibu a tento zákon prosadí, a já vás pouze mohu ujistit, že jej zcela určitě nebudu vetovat,“ poznamenal Zeman.

Vydáno pod