Stát zveřejní žádosti o církevní restituce, o první budově již rozhodl

Praha – Seznam všech žádostí o navrácení církevního majetku chce ministr zemědělství Miroslav Toman nově zveřejnit na internetu. Až doteď přitom pozemkový úřad všechny žádosti církví o majetek úzkostlivě tajil. Podle informací České televize stát již rozhodl o vrácení historicky první budovy v církevních restitucích. Státní pozemkový úřad už před týdnem schválil vydání budovy bývalé fary ve vesnici Tři Sekery u Tachova Náboženské matici. Ta spravuje majetek katolické církve.

Církve a náboženské společnosti už od začátku roku požádaly o vrácení 157 staveb a více než 31 tisíc pozemků. Ministr zemědělství Miroslav Toman dnes slíbil, že stát všechny žádosti o vydání majetku postupně zveřejní. „Pozemkový úřad bude zveřejňovat na internetu, o co kdo žádá, tak, aby všichni věděli, co si kdo žádá v restitucích,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

S tímto postupem ale nesouhlasí exministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „Zveřejňovat přání, nikoliv fakta mně přijde jako matení veřejnosti, veřejnost by tím byla zbytečně znepokojována,“ domnívá se.

Náboženská matice, která spravuje majetek pro katolickou církev, zatím s dalším postupem vyčkává. „Budeme vytvářet velkou koncepci. Protože rozhodovat po jednotlivostech znamená dávat nejistotu těm, kteří samozřejmě mohou dál tu budovu užívat,“ podotkl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Náboženská matice faru získá do dvou měsíců

První stavbou, kterou církve v restitucích dostanou, je bývalá fara ve vesnici Tři Sekery u Tachova, která už desítky let chátrá. „Pozemkový fond už do ní nechtěl investovat a katolická církev pochopitelně také ne,“ uvedla starostka obce Dagmar Strnadová. Dohodu o převzetí fary by měla Náboženská matice podepsat příští týden. Do dvou měsíců by měla budovu definitivně získat.

Stát rozhodl o vrácení první budovy v církevních restitucích (zdroj: ČT24)