Bělobrádek: Volby dopadají úplně jinak, než se predikuje

Praha - Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se ve čtvrtek na vlastní žádost setkal s prezidentem Milošem Zemanem, aby mu přednesl stanovisko KDU-ČSL k současné politické krizi: „Říkal jsem mu stanovisko KDU-ČSL, že skutečně v současné situaci toto vzájemné přetahování a různé varianty, u kterých se dá spekulovat, kdo bude mít jakou výhodu, nejsou dobré pro Českou republiku. Situaci mohou vyřešit předčasné volby,“ uvedl v Interview ČT24.

„Samozřejmě bych neměl radost, kdyby posílili komunisté nebo extremisté. Ta možnost je tady také. Ale na druhou stranu volby dopadají úplně jinak, než se před volbami predikuje,“ dodává Bělobrádek. KSČM se v průzkumech voličských preferencí drží na druhém místě za ČSSD.

Šéf lidovců zdůraznil, že předčasné volby jsou lepší alternativou než vláda kabinetu Jiřího Rusnoka nebo bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Podle Bělobrádka by měl prezident Zeman hledat mezi poslanci spíše spojence pro rozpuštění sněmovny než pro podporu Rusnokovy vlády, která si ve sněmovně řekne o důvěru 8. srpna.

Konec nulové tolerance

Bělobrádek současně vyzýval politické strany, aby ustoupily od „politiky nulové tolerance vůči Rusnokově vládě“. Ačkoliv tento kabinet není podle KDU-ČSL nejlepším řešením pro Českou republiku, je důležité, aby mohl připravit rozpočet. „Je tady velké nebezpečí rozpočtového provizoria,“ připomíná předseda strany.

  • Bělobrádek se zároveň domnívá, že jmenování Rusnokovy vlády Milošem Zemanem byl nestandardní krok. „Neodpovídá ústavním zvyklostem,“ uvedl šéf lidovců. Zároveň dodal, že ústavní zvyklosti se můžou měnit.

Lidovci nyní ve sněmovně zastoupení nemají. V Senátu mají senátorský klub, sdílejí ho s nezávislými senátory a je v něm devět členů. Podle posledního průzkumu agentury Median by však KDU-ČSL nyní volilo 5,5 procenta voličů, velice těsně by tedy překročila hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)