Klausová a Remek se zřejmě stanou velvyslanci

Praha – Jmenování Livie Klausové a Vladimíra Remka potvrdil v ČT ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. Miloš Zeman včera podepsal 15 jmenovacích listin prvních diplomatů. Nepřijal ale všechny návrhy ministra zahraničí, tři velvyslanecké kandidáty zamítl. Další jména chce Jan Kohout předložit vládě příští týden. Je pravděpodobné, že mezi nimi budou právě Klausová i Remek.

Přestože mají prezident a ministr zahraničí na velvyslance podobný názor, tři návrhy smetl Miloš Zeman ze stolu. Všechny pověřené přitom navrhl ještě bývalý šéf resortu Karel Schwarzenberg (TOP 09), se kterým vedl prezident spor o jmenování diplomatů. Po několika měsících otálení tak může první skupina ambasadorů vyrazit do zahraničí.

O dalších deseti jménech se bude Jan Kohout s prezidentem bavit na dalším setkání. Už příští týden by přitom rád vládě předložil své kandidáty. Mezi nimi by mohli být i favoriti prezidenta, tedy Livia Klausová jako velvyslankyně v Bratislavě a Vladimír Remek coby nejvyšší český diplomat v Moskvě. Oba dva Miloše Zemana podpořili v prezidentské kampani.

„Musí být personami, které otevírají dveře i pro podnikatelskou sféru. Paní Klausová a pan Remek těm požadavkům naprosto vyhovují,“ nechal se slyšet ministr zahraničních věcí Jan Kohout. Podle Karla Schwarzenberga to však byl jeden z účelů ustavení této prezidentské vlády, aby dle libovůle mohl jmenovat velvyslance. Miloš Zeman už avizoval, že jména Klausové a Remka s radostí podepíše. 

  • Hynek Kmoníček: „Dalších cca deset zemí zůstalo na diskusi příště,“ řekl ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček, který se schůzky též účastnil. Důvodem je podle něj to, že čtvrteční jednání trvalo skoro dvě hodiny."

Jaké země zbývají, neuvedl. Podle dostupných informací by se mohlo jednat o Švýcarsko, odkud by se měl vrátit Boris Lazar, jehož má nahradit šéf kanceláře strategie a plánování ministerstva zahraničí Jiří Kuděla. Bývalý politik a někdejší velvyslanec v Chorvatsku Karel Kühnl by pak měl být ambasadorem v Bělorusku. 

Klausová a Remek se zřejmě stanou velvyslanci (zdroj: ČT24)

Po čtvrtečním Zemanově podpisu je jasné, že novým polským velvyslancem bude bývalý ambasador na Slovensku Jakub Karfík, zmocněnec pro krajanské záležitosti Stanislav Kázecký bude v Portugalsku. Bývalý zástupce ředitele hradního zahraničního odboru Jiří Brodský pak podle očekávání bude v Dánsku. 

Velvyslanec v Nigérii Pavel Mikeš bude mít na starosti také Kamerun, velvyslanec v Kuvajtu Martin Vítek pak také Katar. V Jordánsku bude velvyslancem Petr Hladík, v Brazílii pak Jiří Havlík. Nerezidentními velvyslanci budou Ivo Šrámek (Lucembursko), Blanka Fajkusová (Angola), Michaela Froňková (Senegal), Miloslav Machálek (Pobřeží slonoviny), Hynek Pejcha (Tádžikistán) a Edita Hrdá (Trinidad a Tobago). Diplomat Pavel Mikeš bude mít pod sebou také Kamerun. 

Vydáno pod