V ulicích měst s vedrem bojují kropicí vozy

Praha - Již několik dní Česko sužují vysoké teploty a podle meteorologů by se o víkendu rtuť teploměru mohla vyšplhat až ke čtyřiceti stupňům Celsia. Meteorologové tak varují před extrémními vedry - v sobotu vystoupí na 31 až 35 stupňů Celsia, v neděli na 34 až 39 stupňů Celsia. Do ulic českých měst proto vyjíždí kropicí vozy, aby zvlhčovaly vzduch, snižovaly prašnost a zalévaly zeleň. Někde vozy vyjíždí nepravidelně, jinde podle harmonogramu, náklady na jejich provoz budou města v mnoha případech znát až na konci sezony.

O víkendu budou zvlhčovat vzduch a snižovat prašnost v ulicích kropící vozy také v Praze. Technická správa komunikací  rozhodla, že kvůli tropickým teplotám mimořádně vyjedou, oznámil mluvčí správy Tomáš Mrázek. Ještě ve čtvrtek Praha avizovala, že na kropení nemá v rozpočtu peníze. „Kropící vozy vyjedou mimořádně v sobotu a v neděli v 11:00, jezdit budou pouze v centru, v Praze 1 a v Praze 2,“ řekl Mrázek.

„Jde o běžnou letní činnost“

V Brně si kropení silnic zajišťují radnice městských částí podle potřeb a rozpočtu samy, magistrát ho centrálně neobjednává. Dnes kropicí vozy jezdí v největší městské části Brno-střed. „V dalších dnech je to na rozhodnutí starosty,“ řekl mluvčí radnice Brna-střed Roman Burián. Na neděli má společnost Brněnské komunikace zatím objednávku kropení od Brna-jih.

Centrem třetího největšího města země Ostravy projíždí kropicí vůz ve vedrech každý den. Denně najede 42 kilometrů a využívá jen užitkovou vodu. Po celý den jezdí zejména kvůli snižování prašnosti dva kropicí vozy i po olomouckém centru. „Jde o běžnou letní činnost,“ řekl provozní náměstek olomouckých technických služeb Josef Fryc. Běžně kropí i další česká města.

Čeká nás velmi tropický víkend

Podle aktuálních informací ČHMÚ se kvůli přílivu tropického vzduchu z Afriky o víkendu očekávají rekordní teploty. V sobotu vystoupí na 31 až 35 stupňů Celsia, v neděli na 34 až 39 stupňů Celsia. Ještě v pondělí může být na východě a jihovýchodě území až 38 stupňů Celsia. Poté přejde přes Česko výrazná studená fronta spojená se silnými bouřkami a krupobitím. Teploty spadnou na 24 až 30 stupňů.

Léto
Zdroj: Rui Vieira/ČTK/PA

Lidé by kvůli vedrům měli více pít, nepobývat na slunci hlavně kolem poledne a chránit se slunečními brýlemi, krémy na opalování a pokrývkami hlavy. Kvůli dlouhotrvajícímu horkému a suchému počasí je také vysoké riziko vzniku požárů, odborníci proto varují před rozděláváním ohně či kouřením ve volné přírodě. „Skutečně opatrně! To varování není plané,“ upozorňuje meteoroložka ČT Alena Zárybnická.

Namísto táboráku bude vhodnější vyrazit k vodě. Kvalita vody po záplavách se již na mnoha místech zlepšila. Na Slapské přehradě ještě nedávno plavaly uhynulé ryby a voda silně zapáchala, nyní je však voda již vhodná ke koupání. V některých rybnících nebo přírodních koupalištích je však voda závadná a pro koupel nevhodná.

Jak prozkoumat kvalitu vody

Kvalitu vody pravidelně kontrolují odborníci. Vlastní test si však může udělat i laická veřejnost. Jak na to, poradila Hana Jupová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Postup je následující: do poloviny připravené PET lahve odebereme vodu, ve které se chceme koupat. Vzorek necháme asi 20 minut na slunci. Poté zjistíme, zda se zelené částečky pohybují ve sloupci vody či na dně - pak se zřejmě jedná o poměrně neškodné řasy -, nebo na hladině - potom jde pravděpodobně o sinice a voda není vhodná ke koupání.

Komu se nechce k vodě, může se ochladit na alternativních místech. Nabízí se třeba výlet do Koněpruských jeskyní, kde je stálá teplota 10,5 stupně Celsia; do podzemních chodeb, jejichž prohlídku nabízejí různá města; nebo na tlustostěnné hrady a zámky.

Komplikace během pracovní doby

Extrémní horka mohou způsobit nepříjemné komplikace během pracovní doby. Pravidla, podle nichž se zaměstnavatelé při horkých dnech musí řídit, jsou poměrně komplikovaná. Při vysokých teplotách je extrémně důležité dodržovat pitný režim a zaměstnanci by potřebné množství tekutin měli mít k dispozici. Otázkou ovšem zůstává, kolik vody by pracovník měl vypít.

I v kanceláři je třeba dodržovat pitný režim
Zdroj: J.M. Guyon/ČTK/CandyBox

„U administrativních prací, které jsou vykonávány převážně vsedě, se tak množství nápoje pohybuje kolem litru a půl za osmihodinovou směnu. U horkých provozů a fyzicky náročných prací to může být v součtu až čtyři litry za směnu,“ upozornil odborník na pracovní právo Petr Hůrka. Lidé by měli pít nejlépe obyčejnou či mírně mineralizovanou vodu. Mnohem větší objem vody musí samozřejmě vypít pracovníci na přímém slunci, například poštovní doručovatelé nebo řidiči traktorů.

Ideální teplota na pracovišti? Nutný je složitý výpočet

Také přesná ideální teplota na pracovišti je nejednoznačná a v závislosti na konkrétních pozicích se liší v řádech stupňů. Její výpočet se určuje komplikovaně na základě druhu práce, vydané energie či vlhkosti vzduchu a jeho proudění. „Proto zaměstnavatelé musí mít bezpečnostní techniky jakožto odpovědné pracovníky, kteří umí vypočítat adekvátní teplotu, při níž má zaměstnanec právo na ochranu,“ uvedl Hůrka. V případech velkých veder by pracovní doba měla být prokládána bezpečnostními přestávkami, které se počítají do výkonu práce a přísluší za ně mzda.

Mnoha lidem také nevyhovuje, že musí na pracovišti i při extrémně vysokých teplotách dodržovat dress code. „Dress code by měl být zaměstnanci uložen pouze tehdy, pokud je to nezbytné pro práci, pokud se to týká těch, kde to tvoří nějakou uniformu,“ míní Hůrka. Podle něj ale v období takto vysokých teplot by měla ze strany zaměstnavatele existovat určitá benevolence. Oblečení by mělo zaměstnanci poskytovat větší komfort bez omezení při práci.

Přes 29 let platil v České republice teplotní rekord z pražské Uhříněvsi, kde byla před 30 lety, 27. července 1983, naměřena nejvyšší teplota vzduchu 40,2 stupně Celsia. Toto měření ve standardní výšce dva metry nad zemským povrchem překonalo o dvě desetiny stupně Celsia předchozí rekord, který byl zaznamenán 29. července 1921 v Hradci Králové. Od loňského 20. srpna ale platí v ČR teplotní rekord 40,4 stupně Celsia, který byl naměřen ve středočeských Dobřichovicích.

Vydáno pod