Zvýšení rychlosti na 110 km/h na vybraných úsecích zatím nehrozí

Praha - Dosud není jasné, zda budou moci řidiči v novém roce na 24 úsecích silnic první třídy sešlápnout plyn z původních 90 na 110 kilometrů za hodinu. Zákon, který to umožňuje, schválila vláda už v dubnu. Ovšem ve sněmovně prošel jen prvním čtením a v současnosti leží ladem. Ministerstvo dopravy navíc nespustilo ani zkušební provoz na dvou úsecích, jak v dubnu avizovalo. Teď tvrdí, že si počká na úplné schválení zákona.

Jízda maximálně devadesátkou na čtyřproudé silnici se mnoha řidičům nezamlouvá. Argumentují tím, že by zvýšení rychlosti napomohlo k plynulosti provozu. A vyšší rychlost často zařazují, i když jim to zatím Parlament neumožnil. 

Například na silnici z Liberce do Děčína se mělo zkušebně jezdit rychlostí 110 km/h už před čtyřmi týdny. Jenže i na tomto úseku stále platí devadesátka. „Není úplně zásadní, ve který měsíc přesně tam bude zavedena 110. My jsme chtěli opravdu prověřit, že to je bezpečné. To se stalo, ale příprava ještě pokračuje,“ vysvětlil mluvčí dopravy Tomáš Neřold. 

Zbyněk Stanjura, bývalý ministr dopravy 

„Ta nejhezčí komunikace - ta, která logicky vede řidiče k tomu, že po ní může jet nejvyšší povolenou rychlostí - je silnice první třídy. Máme takové silnice a úseky silnic prvních tříd a myslíme si, že ve vybraných úsecích je možné na těchto silnicích jezdit až 110 km za hodinu, za splnění jasných bezpečnostních pravidel. Minimální pravidla jsou … středová svodidla, dva jízdní pruhy v jednom směru, žádné dopravní závady. To znamená žádné křížení, žádné autobusové zastávky apod.“

Část Stanjurova projevu v Poslanecké sněmovně z 10. května 

Vyšší rychlost na silnicích I. třídy v nedohlednu (zdroj: ČT24)

Kde 110 km/h ano a kde ne?

Rychlost 110 km/h by v některých případech nemohla být po celé trase povolena. Například v úseku mezi Libercem a Bílým Kostelem se vyskytují nájezdy a výjezdy, které jsou pro takovou rychlost příliš krátké. 

A na značku „110“ už rok čekají i řidiči na výpadovce na Klatovy. Ani tady zkušební provoz zatím spuštěn nebyl a jezdí se rychlostí 90 kilometrů v hodině. Celý osmikilometrový úsek je přitom bezpečný i z hlediska manévrovatelnosti. Řidiči tady nenarazí na jedinou prudkou zatáčku. 

Zatímco ve Sněmovní ulici se může jet maximálně 20kilometrovou rychlostí, zákonodárci při schvalování „110“ na 24 úsecích neustále zpomalují. Politická krize ale může proces plně zastavit. Pak by si řidiči na rychlost 110 km/h mohli počkat další rok. 

Vydáno pod