Registr vozidel stále nefunguje, ministr uvažuje o jeho zrušení

Praha – Loni spuštěný a stále problémový centrální registr vozidel se nachází v ohrožení. Nový ministr dopravy Zdeněk Žák jej považuje za tunel, který znepříjemňuje život jak řidičům, tak úředníkům. Zároveň připouští možnost, kdy by se vrátil k původnímu systému. K tomu by však údajně došlo jen v krajním případě.

Ani rok po zprovoznění, výměně náměstků, ministrů a provozovatele systému se nový registr nepřiblížil k takovému rychloběhu jako ten starý. Daňové poplatníky stál přitom asi 70 milionů korun, nemluvě o nervech řidičů a všech úředníků. Tehdejšího ministra Pavla Dobeše stál dokonce i křeslo. 

Současný ministr Žák proto nešetří kritikou: „Já ten registr vozidel považuji za velký tunel, kdy tím základním zadáním nebyla fungující agenda vozidel, ale snaha vytáhnout co největší peníze ze státu.“ 

Registr vozidel v Olomouci
Zdroj: ČT24/ČTK

Čerstvý ministr dopravy zároveň připustil, že přetrvávající problémy můžou pro nový registr znamenat konec. Pokud se prý ukáže, že systém funguje pomaleji než někdejší úředník, zahájí diskuzi o tom, jak registr předělat. 

Exministr Dobeš ale novému vládci resortu vzkazuje, aby si zjistil, co by případné zrušení registru znamenalo, a za technickým řešením registru si stojí. Připouští však, že v některých dalších částech byly učiněny chyby. 

Jak budou řidiči přihlašovat a odhlašovat auta v budoucnu, chce mít Zdeněk Žák jasno během srpna. Pokud se totiž rozhodne stávající registr zachovat, mělo by ministerstvo právě do konce léta vypsat tendr na jeho nového provozovatele. Ty současné totiž vybralo jen provizorně a smlouva jim skončí v březnu příštího roku. 

Ministr nevylučuje zrušení centrálního registru vozidel (zdroj: ČT24)
Vydáno pod