Fischer v OVM: Vondra a Šnajdr opustí dozorčí rady ještě během září

Praha – Ministr financí Jan Fischer chce ještě během podzimu nastavit pravidla pro obsazování dozorčích rad státních podniků tak, aby bylo přesně dané, kdo a jak má vykonávat akcionářská práva ve státních podnicích. V této souvislosti v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) řekl, že za stát by měli funkce v dozorčích radách vykonávat kompetentní lidé, kteří jsou schopni zastupovat stát. Alexandr Vondra ani Marek Šnajdr podle jeho názoru nejsou odborníci a měli by své dozorčí rady opustit.  O setrvání Ivana Fuksy, který je předsedou představenstva Českého Aeroholdingu, chce Fischer jednat s premiérem Rusnokem.

V dozorčích radách mají podle Fischera zasedat vysoce postavení a kompetentní lidé, kteří zastávají posty náměstků. Pokud se státu těchto lidí nedostává, lze hledat osobnosti i mimo státní správu, ale musejí to být lidé, kteří rozumějí činností oněch podniků a jsou schopni zastávat funkce státu.

Fischer a Kalousek k setrvání Šnajdra a Vondry

„Nezastupují stát a ani nejsou nadáni takovou odborností, jakou já bych si představoval, aby byla uplatňována jako výkon akcionářských práv v dozorčích radách.“

„Ono jde o profil toho člověka, ne jen o ty jednotlivé lidi… a jestli tím profilem, který já si představuji, projdou? Rád bych v dozorčích radách viděl vysoce postavené kompetentní a znalé státní úředníky na úrovni náměstků… nebudu to dělat odděleně od toho procesu celkové rekonstrukce návrhu na celkovou rekonstrukci dozorčích rad.“

„Termínem 'odborník' se v Rusnokově vládě označuje člověk, který byl před rokem 1989 v KSČ a po roce 1989 z KSČ zase vystoupil, obojí z kariéristických důvodů. Tuto kvalifikaci disident Vondra logicky nemá. Krok ministra Fischera je tedy zcela v souladu s etosem Rusnokovy vlády,“ (Miroslav Kalousek pro novinky.cz).

Fischer: Pravidla pro uplatňování akcionářských práv do konce roku

Fischer v OVM kritizoval, že stát zatím nemá jasno v tom, jak vlastně se akcionářská práva ve státních podnicích mají uplatňovat a kdo by měl stát zastupovat. „Stát nemá v tuto chvíli pravidla, jak se má stát chovat k těmto podnikům… Nevíme, s jakými mandáty ti lidé v těchto firmách působí,“ řekl Fischer.

Česká republika nemá v tuto chvíli zákon ani jinou normu, která by upravovala obsazování dozorčích rad. Neexistují tak pravidla, jakou pozici má stát uplatňovat vůči firmám, ve kterých vlastní nějaký podíl. Původně si vytvoření takových pravidel sliboval od vlády Petra Nečase. Návrh z dílny ministerstva financí a ministerstva vnitra ale nakonec narazil na legislativní připomínky ostatních resortů s tím, že by současnou situaci nevyřešil.

S odchodem Vondry a Šnajdra není třeba čekat do konce roku, skončí i Zajíček

Ministr financí se nedomnívá, že je nutné tuto situaci řešit přímo zákonem, lze využít i například podzákonnou normu. Během podzimu, nejpozději do konce roku by chtěl stanovit pravidla pro vykonávání akcionářských práv. V této souvislosti chce, aby skončili v dozorčích radách i Marek Šnajdr a Alexandr Vondra. S jejich odchodem ale není podle Fischera nutné čekat až do konce roku: „Ty změny mohou přijít dříve než na konci roku, není třeba čekat, mohou přijít na konci září,“ míní Fischer. Kromě Šnajdra a Vondry by v dozorčí radě Českého aeroholdingu měl skončit i Zdeněk Zajíček, kterého Fischer nedávno odvolal z funkce náměstka ministra financí.

Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř
Zdroj: ČT24

Pokud jde o Ivana Fuksu, je situace složitější, neboť Fuksu do funkce vyslala vláda. Fischer chce proto o něm diskutovat přímo s premiérem Rusnokem: „… Zda ta funkce takto vytvořená je efektivní a zda Fuksa bude schopen tuto funkci vykonávat po tom všem, co se kolem něj dělo,“ vysvětlil své záměry ministr financí v OVM. 

Obsazování míst v řídících orgánech státních podniků se letos stalo velkým politickým tématem. Obvinění z politické korupce při přidělování míst bývalým poslancům ODS bylo také jedním z důvodů pádu vlády premiéra Petra Nečase.

PŘÍPAD TZV. TRAFIK: Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř tvořili v ODS tzv. skupinu rebelů; loni na podzim komplikovali vládní záměr zvýšit DPH, když odmítali zvednout ruku pro daňový balíček ministra financí Miroslava Kalouska. Zaštiťovali se tehdy slovy o dodržování programové čistoty ODS a opírali se mj. o autoritu tehdejšího prezidenta Václava Klause, který záměr Nečasova kabinetu rovněž kritizoval. Vláda se tak vystavila hrozbě svého pádu, protože premiér Petr Nečas spojil hlasování o daňových změnách s hlasováním o důvěře celému kabinetu.

Poté, co rebel Fuksa na dušičkovém kongresu ODS neúspěšně vyzval Nečase k boji o předsednické křeslo, se všichni tři rebelové svého poslaneckého mandátu vzdali a sněmovna díky tomu daňové změny odsouhlasila. Fuksa obdržel post v Českém Aeroholdingu, Šnajdr se pak stal členem a později i předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Tluchoř měl zamířit do orgánů ČEZu.

Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci. Nejvyšší soud jejich případ ale vyňal z pravomoci policie a žalobců a nejvyšší státní zástupce nakonec jejich trestní stíhání zastavil a spis vrátil vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci Ivo Ištvanovi k novému rozhodnutí.