Na české území se zatoulala samice orlosupa

Praha - V České republice se nečekaně objevil největší dravec Evropy. Orlosup bradatý z neznámého důvodu opustil domovské Alpy a vydal se na okružní let po střední a severní Evropě. Nakonec mu ale došly síly zhruba 10 kilometrů za hranicemi Německa, kde ho odchytili zoologové. Pak ho odvezli do pražské zoo na ošetření.

Nikdy v české přírodě nežil, nikdy dřív se tak daleko ani nezatoulal. Mladá samice orlosupa bradatého, kterou ochranáři vystopovali i s pomocí satelitu, je pro pražskou zoo raritou. „Ona během těch svých toulek Evropou ztratila vysílač, pak úplně vysílená si sedla na skálu u Zhořelce. Takže v Zoo Praha skončil - byť na čas - orlosup, který se jako první objevil na českém území,“ vysvětlil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

  • Orlosup bradatý zdroj: ČT24
  • Orlosup bradatý zdroj: ČT24

S rozpětím křídel dva a půl metru je to největší evropský pták. Z přírody už na začátku 20. století zmizel; v zahradách se ho ale podařilo zachránit a teď ho zoologové vracejí do původních hnízdišť. Žije ve skalách a živí se mršinami. „Jako jediní dravci jsou schopni živit se celými kostmi, polykají dlouhé kosti, protože jejich žaludeční kyseliny působí jako žíravina,“ dodává kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.

Mládě orlosupa zůstane tady ve voliéře pražské zoo zhruba ještě měsíc. Pak ho chovatelé odvezou zpátky do Švýcarska. Měsíc by měl stačit k tomu, aby samice znovu nabrala sílu, a zároveň aby zoologové stihli na ministerstvu životního prostředí vyřídit všechna povolení potřebná k vycestování nejvíce chráněného ptáka.

V Česku se objevil orlosup (zdroj: ČT24)