Bývalého Drábkova náměstka Šišku žene obžaloba před soud

Praha - Exnáměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a někdejší ředitel IT odboru ministerstva Milan Hojer půjdou před soud. Pražské státní zastupitelství je obžalovalo z podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Oba se mohou dočkat nejvýše dvanáctiletých trestů.

Oba aktéři úplatkářské kauzy měli nabídnout firmě OKsystem přidělení zakázky za zhruba 100 milionů korun výměnou za stažení stížnosti na postup ministerstva, kterou firma podala k antimonopolnímu úřadu (ÚOHS). Stížnost se týkala nezákonného postupu ministerstva při jiné veřejné zakázce zadané jím a ministerstvem vnitra.

Policisté původně vinili Šišku a Hojera pouze z podplacení, státní zastupitelství ale v průběhu vyšetřování rozšířilo jejich stíhání o zneužití pravomoci. Soud je vzal začátkem října do vazby, po několika týdnech byli propuštěni. Podle soudu byl Šiška organizátorem trestné činnosti a měl faktickou moc něco ovlivňovat. Nedlouho po rozhodnutí soudu oznámil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odchod z vlády.