Vondra po výslechu: O sledování Nečasové nic nevím

Praha - Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) vypovídal na policii v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS). Podle žalobců Nagyová nechala sledovat Vojenským zpravodajstvím Nečasovu manželku Radku v době, kdy Vondra obraně šéfoval. Vondra policii řekl, že se o sledování dozvěděl z médií a víc o tom neví. Celou záležitost nechce komentovat do doby, než se vše vyšetří.

„Tenhle příběh jsem se dozvěděl v polovině června z médií, když jsem byl pracovně ve Francii, toto jsem jim sdělil, že mi o tom není nic známo. Tím to skončilo,“ popsal svou výpověď Vondra. „Nechť se to vyšetří a pravda se ukáže,“ dodal.

Nagyová měla Nečasovou nechat sledovat v době od října do listopadu 2012. Sledování bylo podle obvinění nezákonné, protože se uskutečnilo bez vědomí a souhlasu Vondry jako ministra. Státní zástupci se domnívají, že na přání Nagyové se na sledování podíleli tehdejší šéf zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Obviněného exšéfa zpravodajství Milana Kovandu Vondra popsal jako „velmi schopného, dobrého vojáka“, který léta řídil speciální jednotku. „Několikrát působil i v Afghánistánu ve velmi náročných podmínkách a za tuto službu ve prospěch naší armády a ve prospěch České republiky si ho samozřejmě velmi vážím,“ dodal Vondra. Pokud jde o vyšetřování týkající se údajného zneužití služby, nechtěl Vondra situaci dále komentovat.

Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana by vyšetřování údajného zneužití vojenské rozvědky mohlo skončit do konce srpna

Pomocí Vojenského zpravodajství Nagyová údajně od března do dubna letošního roku sledovala také dva zaměstnance Úřadu vlády. Tehdy už ovšem nebyl ve funkci ministra obrany Vondra, ale Vlastimil Picek. Ten na policii vypovídal v pondělí a při odchodu řekl, že s kauzou neměl nic společného. Údajné pochybení zpravodajců musí podle něj zhodnotit soud. Policisté si na výslech pozvou zřejmě i Karolínu Peake (LIDEM), které rovněž obraně v minulosti krátce šéfovala.

Podle bezpečnostního analytika a spolupracovníka České pozice Jana Schneidera jde odpovědnost v kauze sledování jednoznačně za zpravodajskou službou. „Paní Nagyová nebyla v postavení, kterého mohla zneužít, ona byla mimo zákonem stanovený systém komunikace mezi zpravodajskou službou a vládou,“ vysvětlil ve Studiu ČT24. Nebylo tedy možné jí adresovat výstupy činnosti zpravodajské služby, a pakliže tak někdo učinil, muselo mu být podle Schneidera jasné, že je to mimo rámec zákona. Analytik také poukázal na fakt, že zpravodajská služba musí umět pracovat diskrétně - a pokud nebyl ministr Vondra o sledování informován, neměl nástroje, jak tento „lidský lapsus“ odhalit.

Vondra je členem dozorčí rady Českého Aeroholdingu, v jehož představenstvu získal počátkem roku funkci exposlanec ODS Ivan Fuksa. Ten figuruje jako obviněný v druhé části kauzy kolem Nagyové - údajném podplacení tří poslanců ODS lukrativními posty výměnou za to, že se vzdali mandátu a umožnili tak schválení vládního daňového balíčku. Exposlance ODS vinily orgány činné v trestním řízení z korupčního jednání. Poté, co Nejvyšší soud rozhodl, že na poslance se v této věci vztahuje imunita, bylo stíhání zastaveno.

Dnes měl být vyslechnut také úřadující předseda ODS Martin Kuba, zřejme kvůli části kauzy týkající se právě uplácení. Výslech byl ale na Kubovu žádost odložen. Policie v této souvislosti už vyslechla i poslance ODS Jana Floriána, Tomáše Úlehlu nebo Borise Šťastného. Svědectví poskytli i bývalý premiér Nečas nebo šéfka sněmovny Miroslava Němcová.

Vondra se pustil do Fischera: Nezpochybňujte mou kompetentnost

Bývalý ministr Vondra se dnes také ohradil vůči výtkám na jeho odbornost pro působení v dozorčí radě Českého Aeroholdingu. Poukázal na to, že národní přepravce České aerolinie získal strategického partnera, nebo na aktuální opravy přistávací dráhy na Letišti Václava Havla. „V žádném případě se nemám za co stydět… Co si vyprošuji, je zpochybňovat mou kompetentnost. Moje kompetentnost není ani o trošku nižší, než Jana Fischera na post ministra financí,“ prohlásil Vondra. Fischer v nedělních Otázkách Václava Moravce totiž řekl, že za stát by měli v dozorčích radách sedět kompetentní lidé - a Vondra spolu s dalším exposlancem Markem Šnajdrem prý odborníky nejsou a měli by své posty opustit.