Ransdorf má na krku žalobu pro podvod

Praha - Muzeum dělnického hnutí podalo trestní oznámení na komunistického europoslance Miroslava Ransdorfa pro podvod. Píše o tom dnešní Právo. Podle právníka a člena správní rady muzea Josefa Kolínského se Ransdorf snažil instituci vytunelovat. Europoslanec je přitom zakladatelem muzea a předsedou jeho správní rady. Ransdorf se údajně potýká s mnohamilionovými dluhy.

Ransdorf a další dva muži jsou podezřelí z trestných činů poškozování cizích práv, porušení tajemství dopravovaných zpráv a z trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Ransdorf ČT24 řekl, že o trestním oznámení ví, ale zatím ho neviděl. Podle svých slov ale něco takového čekal, protože po ředitelce muzea několikrát požadoval, aby provedla inventuru majetku. 

Podle právníka Josefa Kolínského Ransdorf letos v červnu Romanu V. udělil plnou moc, ačkoliv nebyl oprávněn takto za muzeum jednat. „Pan Ransdorf umožnil vstup do této společnosti jiným osobám, následně by pak mohlo dojít ke změně vedení a poté by jednoduše muzeum vykradli,“ řekl listu Kolínský. Třetím, na kterého bylo podáno v této souvislosti trestní oznámení, je Roman H., zmocněnec Ransdorfa ve věci exekučního řízení na jeho exekucí napadený majetek.

Sbírky muzea mají mnohamilionovou hodnotu. „Kromě historické hodnoty jsou v muzeu i unikáty, například originály návrhů plakátů, sběratelské a numizmatické unikáty a jiné, které se dají prodat za velmi slušné peníze okamžitě,“ uvedl Kolínský.