Ze čtyř typů věznic by mohly být jen dva

Praha - Vláda Jiřího Rusnoka schválila návrh novely trestního zákoníku, který má snížit současné čtyři typy věznic na dva. Odsouzení za vážné zločiny mají být umísťováni do věznice se zvýšenou ostrahou, ostatní do věznice, která bude mít mírnější režim. Novelu nyní posoudí poslanci.

„Do prvního typu s označením 'věznice' mají být sloučena současná zařízení s dohledem, dozorem a ostrahou. Pod 'věznice se zvýšenou ostrahou' pak budou spadat současné věznice se zvýšenou ostrahou a věznění doživotně odsouzených,“ upřesnila ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Benešová doufá, že návrh ušetří řadu peněz, i když konkrétní částku neuvedla. Nový systém káznic podle ní bude mnohem propracovanější a posune Českou republiku blíže k západní Evropě. Měl by také usnadnit spolupráci s vězni na jejich výchově, uvedla ministryně, která si přeje, aby byl zákon schválen co nejdříve.

O zařazení do typů věznic či o přeřazení by stále rozhodoval soud, pokud však sněmovna novelu schválí, Vězeňská služba nově získá u typu 'věznice' samostatné oprávnění rozhodovat o zařazení do oddělení s nízkým, středním a vysokým stupněm zabezpečení. „To je také moment, který by měl výrazně odlehčit soudům,“ uvedl náměstek ministryně Daniel Volák. Vězeňská služba má pro zařazování odsouzených zpracován i návrh řádu výkonu trestu odnětí svobody.

Změny ve věznicích (zdroj: ČT24)

Volák dodal, že přeřazování vězňů bylo dosud zdlouhavé a nákladné, někdy spojené se zbytečnými eskortami. Ročně se projednává bezmála 2 000 návrhů na přeřazení, které trestní agendu soudů nepřiměřeně zatěžují. „Nadto soudy vycházejí v podstatě pouze z podkladů poskytnutých Vězeňskou službou,“ podotkl náměstek.

V českých věznicích je 16 305 odsouzených a vazebně stíhaných lidí, z toho 908 žen. Nejvíce vězňů je v druhém nejpřísnějším typu věznice - s ostrahou, následují vězni v káznici s dozorem. V nejpřísnějším typu věznice si odpykává trest celkem 1 093 lidí.

Systém, kdy o zařazení nebo přeřazení vězňů rozhoduje výlučně soud, v Evropě kromě Česka funguje už je na Slovensku, v Maďarsku či Polsku.

Novela schválená vládou má za úkol zvýšit vnější i vnitřní bezpečnost věznic, posílit prevenci recidivy, dosáhnout úspornějšího využívání kapacity věznic i větší objektivity při umísťování odsouzených. Zlepšit by měla také možnosti odsouzené zaměstnat.