Na víkend se tropy vrátí, s poklesem řek slábne vodácký hlahol

Praha - V pátek se vrátí tropické teploty, o víkendu se může rtuť ve venkovních teploměrech vyšplhat až na 35 stupňů Celsia. Třicítky budou panovat i během příštího týdne, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na Moravě hrozí požáry, v Plzeňském kraji platí zákaz rozdělávání ohně. Déšť z počátku týdne českým řekám příliš vody nepřinesl a pro vodáky je v nich vody málo. Velké toky jsou však i přes občasné mělčiny sjízdné.

„V přílivu tropického vzduchu se očekávají vysoké teploty, které vystoupí v pátek na 30 až 34 stupňů Celsia, v sobotu a v neděli na 31 až 35 stupňů Celsia,“ sdělili meteorologové. V neděli a v pondělí by se mělo přechodně ochladit na 27 až 31 stupňů, na jihovýchodě budou ale dál panovat vedra až 35 stupňů. „Od úterý dojde opět k obnovení přílivu tropického vzduchu a teploty opět vzrostou na 30 až 35 stupňů Celsia,“ dodal ČHMÚ.

Na celé Moravě a ve Slezsku ode dneška kvůli horkému a suchému počasí platí výstraha před požáry. Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) na doporučení hasičů vyhlásil zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě. Kromě rozdělávání ohně ve volné přírodě je zakázáno také jakékoliv pálení hořlavých odpadů a platí zákaz ohňostrojů a pyrotechnických efektů, včetně vypouštění takzvaných lampionů štěstí.

Kvůli přetrvávajícímu suchu a velkému nebezpečí vzniku požárů platí podobná nařízení například i v Pardubickém, Královéhradeckém a Jihočeském kraji či ve středních Čechách. Nařízená preventivní opatření trvají do odvolání a lidé jsou povinni je dodržovat. Při porušení jim hrozí pokuta. Kontrolu provádějí hasiči.

Řeky mají málo vody, velké toky jsou ale splavné

Vodáky sucho příliš netěší, nesplavné jsou pro ně řeky Mže, Divoká Orlice, Bečva a Moravice. U řek by navíc měli počítat s komáry, kteří se po červnových záplavách rozmnožili. Otava se pohybuje na hranici sjízdnosti, přesto ji lze splouvat od Sušice k Písku. Vltava, která je dlouhodobě nejnavštěvovanější řekou v létě, se dá splouvat od Soumarského mostu.

Dál ubývá vody i v Berounce, zatím je ale dobře splavná od Plzně k Praze. Lužnice je dobře splavná mezi Suchdolem a Týnem nad Vltavou a Sázava od Ledče, a to včetně úseku pod Krhanicemi. Velké moravské řeky jsou na tom hůře. Odru lze sjíždět jen z Ostravy, Moravu od Postřelmova a na Dyji je možné vyplout od Znojma.