Tlak na Sobotku sílí, Zemanovci na něj zvažují žalobu

Praha - Podpora pro kabinet Jiřího Rusnoka mezi sociálními demokraty stále stoupá. Tvrdí to alespoň místopředseda ČSSD Michal Hašek. Sociální demokracie se podle něj nyní rozhoduje, zda jejím spojencem bude exministr financí Miroslav Kalousek, nebo prezident Miloš Zeman. Předseda strany Bohuslav Sobotka se ale obává, že by pak stranu mohl řídit Hrad nebo dokonce SPOZ. Zemanovci ho ale kvůli těmto výrokům znovu tvrdě napadli. Sobotka podle nich lže a blábolí, když napadá členy SPOZ. Jejich místopředseda Martin Nejedlý dokonce zvažuje žalobu.

Sobotka se proti Rusnokově vládě i Zemanovi v posledních dnech čím dál ostřeji vyhraňuje. O svém názoru, že Rusnokův kabinet důvěru dostat nemá, se pokouší přesvědčit i své spolustraníky. Obává se, že právě Zemanovy kroky a někteří lidé z jeho okolí sociální demokracii poškozují. „Dlouhodobé podřízení sociální demokracie okolí prezidenta, nebo dokonce funkcionářům SPOZ, bych pokládal za smrtelnou záležitost,“ řekl Hospodářským novinám. Nejedlého Sobotka v souvislosti se změnami ve vedení Českých drah označil za možného hybatele vládou Jiřího Rusnoka. Hovořil také o „konkrétních ekonomických zájmech“, které se mohou pokusit ovládnout polostátní firmy. „Pan Nejedlý je v politice a současně podniká se státem, to si myslím, že vytváří krajně problematickou situaci,“ uvedl ve Studiu ČT24.   

Bohuslav Sobotka: „Je důležité, aby v naší zemi zůstal zachovaný systém parlamentní demokracie. My jsme sice jako sociální demokraté podpořili zavedení přímé volby prezidenta, ale neměli jsme ani na okamžik na mysli, aby se ten systém posunul k prezidentskému systému vlády, protože to by samozřejmě znamenalo méně demokracie.“

„Každý slušný člověk napočítá do deseti, než něco řekne, místo toho, aby z úst vypouštěl lži, hrubé nepravdy, dokonce bláboly, za které se po deseti minutách musí stydět,“ uvedl v reakci Nejedlý. „Slova předsedy politické strany, který ze strachu ze svého neúspěchu již předem odmítne možnost sestavení vlády a který se schovává za důvodem, že odmítl tuto možnost, protože chce nové volby, snad nikdo nemůže brát vážně,“ dodal. Sobotka by si podle něj měl nejdříve udělat pořádek ve své straně, kde se prý míra jeho respektu blíží nule. Nejedlý také uvedl, že vše předloží ke zvážení svému právníkovi k případné žalobě. 

Sjezd SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Hašek: ČSSD by měla hledat cesty, jak s prezidentem normálně komunikovat

Hašek ale Sobotkovy obavy nesdílí. ČSSD podle něj nemá hledat vnitřního nepřítele. „Hledání nějakého vnitřního nepřítele a jiných mocenských center nebo nějaké spiklenecké teorie podle mého názoru to není agenda, kterou by měla řešit sociální demokracie, protože nic takového reálně neexistuje,“ uvedl. ČSSD by se podle něj měla spíše věnovat aktuálním problémům země a měla by rovněž hledat cesty k tomu, jak s prezidentem normálně, racionálně komunikovat a spolupracovat.

Podle Haška je podpora pro úřednickou vládu cestou, jak zabránit návratu pravicové koalice k moci. Zeman totiž už dříve nevyloučil, že by pravici dal druhý pokus na sestavení vlády. „Řečnicky se ptám: 'Má to být česká pravice, mají to být návrhy pana Kalouska na změnu ústavy? Má to být ODS a paní Němcová jako budoucí premiérka? Nebo snad to má být podpora ODS a TOP 09 pro vládu sociální demokracie? No děkuji, nechci',“ kladl si Hašek otázky o možných spojencích ČSSD.

Největší parlamentní strana v posledních týdnech aktivně diskutuje pro a proti podpory vládě, která vznikla z popudu prezidenta. Definitivně se chce rozhodnout v úterý na jednání svého předsednictva a poslaneckého klubu, před který předstoupí také ministerský předseda Rusnok. „Půjde i o to, co bude po středě. Pokud bude druhý pokus, jsme připraveni nabídnout alternativu ze strany sociální demokracie s cílem zkrátit volební období a zajistit co nejdřívější konání demokratických voleb,“ řekl České televizi Sobotka.

Uvnitř ČSSD podle něj nyní probíhá demokratická diskuse. „Není to žádná nátlaková kampaň, je to výměna argumentů,“ dodal. Hašek poznamenal, že z diskuzí se spolustraníky, mailů od členů strany nebo debat na sociálních sítích cítí, že volání po podpoře Rusnokovy vlády sílí: „To je ještě teď v poslední době umocněno i tím, že pan předseda Sobotka uznal, že zřejmě program té vlády se bude do značné míry shodovat s programem sociální demokracie.“

S podporou úřednické vlády ale nesouhlasí Mladí sociální demokraté. Hašek proto považuje za důležité hlavně to, aby byla při rozhodujícím hlasování ČSSD jednotná. On sám je připraven respektovat většinové rozhodnutí předsednictva a věří, že stejný postoj má i Sobotka. Ten to uvedl již dříve.

Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod